Za pola godine12 posto više pretovara na rekama Srbije

BEOGRAD – Za prvih pola godine na rekama Srbije pretovareno je 7,4 miliona tona robe, što je povećanje od 12 procenata u odnosu na isti period 2019. godine, navodi se u polugodišnjoj analizi saobraćaja na rekama koji je objavila Agencija za upravljanje lukama (AUL).

Najčešće pretovaren teret bili su šljunak, pesak i kameni agregati, sa udelom od 22 procenta, a slede žitarice sa 18 posto, dok je na trećem mestu ugalj koji je u pretovaru učestvovao sa 14,5 procenata.

Na četvrtom mestu su nafta i naftni derivati (13,5%), dok su pete rude 10,5 udela u ukupnom pretovaru.

„Najveća razlika u količinama u odnosu na isti period 2019. godine zabeležena je kod uglja – pretovareno je 712.259 tona više, što je rezultat mera Vlade Srbije na poboljšanju energetske stabilnosti“, konstatuje AUL.

Na rekama u Srbiji pretovareno je 193.360 tona više nafte i naftnih derivata u poređenju sa drugim kvartalom 2019. godine, a ostvaren je i povećan obim pretovara uljarica, veštačkih đubriva i generalnih tereta.
AUL konstatuje da se globalna epidemiološka situacija odrazila se na kruzing a putnički saobraćaj privremeno je obustavljen od sredine marta zbog pandemije zarazne bolesti kovid 19.

“ Do tada evidentirano je samo pet pristajanja i 408 ukrcanih i iskrcanih putnika, čime je ostvareno samo 1 procenat od rezultata u odnosu na nautičku sezonu 2019. godine“, navodi AUL.

Polugodišnju analizu AUL završava očekivanjem da će globalni efekti pandemije nepovoljno uticati na količine pretovarenog tereta na rekama Srbije u trećem kvartalu 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.