U trendu

Za zamenu kotlarnica u 50 opština 300 miliona dinara

BEOGRAD – Ministarstvo zaštite životne sredine prvi put je ove godine planiralo 300 miliona dinara za zamenu i rekonsktrukciju dotrajalih kotlarnica u javnim ustanovama kao i 100 miliona dinara za pošumljavanje, kako bismo u novoj grejnoj sezoni disali čistiji vazduh, izjavila je ministarka Irena Vujović.

Ona je u intervjuu „Večernjim novostima“ rekla da je ovim projektima obuhvaćeno 50 lokalnih samouprava, i dodala da će novim konkursima biti obuhvaćeno još više gradova i opština.

„Aerozagađenje je složen i decenijama prisutan problem, i zato smo počeli da ga rešavamo odmah po preuzimanju resora. Ove godine će gradska toplana u Kragujevcu, koja je jedan od većih zagađivača, biti priključena na gas. Valjevu smo dodelili 80 miliona dinara kako bi i toplana u tom gradu prešla na gas“, izjavila je Vujović.

Dodala je da Ministarstvo u Kosjeriću ulaže blizu 40 miliona dinara u toplanu i individualna ložišta, a procene su da će nakon toga zagađenje u centralnoj gradskoj zoni biti smanjeno za 70 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.