U trendu

Zapadni Balkan posetilo više od 12 miliona turista u 2018.

BEOGRAD – Region Zapadnog Balkan, koji je prošle godine posetilo više od 12 miliona turista, ima ogroman potencijal i pomoći ćemo mu da ga iskoristi, poručila je danas Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri Savetu za regionalnu saradnju (RČ).

Derviškadić je na skupu sa predstavnicima turističkih agencija i tur operatora iz regiona, održanim danas u Beogradu u organizaciji projekta RČ-a za razvoj i promociju turizma, kojeg finansira Evropska unija, istakla da 14 posto zaposlenih na Zapadnom Balkanu radi u turizmu.

Dodala je da osim tela koja su zadužena za upravljanje lokalitetima kulturnog nasleđa, a koja su uglavnom javne institucije, svi drugi pružaoci usluga u turizmu dolaze iz privatnog sektora.

Glavna tema sastanka bila je planiranje najodrživijih tura duž dve nove kulturološke turističke rute na Zapadnom Balkanu, koje su trenutno u fazi razvoja.

RČ-ov projekat je već analizirao turistički potencijal i pripremio koncepte za nove rute kulturološkog turizma koje se protežu kroz ceo Zapadni Balkan, od kojih je prva Raskrsnica civilizacija koja obuhvata lokalitete i mesta zajedničkog kulturnog nasljeđa iz grčkog, rimskog, vizantijskog, osmanskog i austrougarskog perioda.

Druga ruta, pod nazivom Put monumentalnih spomenika na Balkanu, naslanja se na futurističku umetnost i dizajn spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu u celom regionu. Za svaku od ovih ruta određeno je oko 40 najznačajnijih lokaliteta, navodi se u saopštenju RČ-a sa ovog skupa.

„Drugi korak je priprema strategija za brendiranje i marketing dvaju novih ruta u čiji razvoj nastojimo uključiti i stavove privatnog sektora kako bismo na kraju imali višednevne ture koje odgovaraju potrebama tržišta“, rekla je Derviškadić.

Projekat za razvoj i promociju turizma radi na pripremi i međunarodnoj promociji zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma kako bi se povećao broj turista i prihodi, kao i broj zaposlenosti u ovoj industriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.