U trendu

Zaposleni u elektranama Šri Lanke stupaju u štrajk

KOLOMBO – Sindikat zaposlenih u elektroenergetskom sektoru Šri Lanke saopštio je danas da će od ponoći stupiti u štrajk na neodređeno vreme u znak protesta protiv vladinog predloga izmena zakona o energetici, kojima se, kako tvrde sindikalci, daje konkurentska prednost projektima obnovljive energije na tenderima.

Najavlljeni štrajk će potencijalno dovesti do nestanka struje u ovoj zemlji koja je već u raljama najgore ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija, prenosi Rojters.

Oko 900 od oko 1.100 inženjera u vodećoj državoj energetskoj kompaniji CEB neće se javiti na dužnost sutra, a oni koji su već u elektranama i u preduzećima za prenos i distribuciju struje napustiće radna mesta u ponoć, navodi se u saopštenju sindikata inženjera CEB-a.

Najdublja ekonomska kriza od sticanja nezavisnosti Šri Lanke 1948. godine preokrenula je živote mnogih od njenih 22 miliona stanovnikai, koji u dugim redovima čekaju gorivo i gas za kuvanje i trpe nestašice osnovnih potrepština, uključujući lekove.

Zemlja se takođe suočila sa dugim restrikcijama struje ranije ove godine, pošto zbog nedostatka deviza nije mogla da uvozi goriva potrebna za proizvodnju energije, mada se situacija popravila nakon monsunskih kiša koje su pokrenule proizvodnju hidroenergije.

Predstojeći štrajk bi, međutim, mogao ponovo da vrati isključenja struje u zemlji, budući da nema pomaka u pregovorima između Sindikata inženjera CEB-a i vlade.

„Razgovori sa ministrom su bili neuspešni. Ove izmene zakona o energetici su nepoštene i imaju za cilj da ponište šemu konkurentne utakmice na tenderima, koja postoji da bi se obezbedilo da narod dobije struju po najnižoj ceni. Nikako ne možemo da se složimo s tim“, rekla je za Rojters Damika Vimalaratne, sekretaka sindikata.

Vlada Šri Lanke, pod novim premijerom Ranilom Vikremesingeom, gura obnovljive izvore energije kao potencijalno rešenje za svoje probleme sa strujom, što je privuklo interesovanje nekih međunarodnih igrača među kojima je i indijska kompanija Adani koja razmatra projekat solarne i vetroenergije od 500 MW.

Kančana Vijesekera, ministar energetike Šri Lanke, rekao je da očekuje da će parlament usvojiti izmene zakona u četvrtak i optužio sindikat CEB-a da blokira preko potrebne reforme.

Amandmani bi „utrli put za brzo odobravanje i implementaciju dugo odlaganih projekata obnovljivih izvora energije“, napisao je on na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar