U trendu

Zbog poreskog duga zaplenjeno 26 Amazonovih vozila

BEČ – Austrijske finansijske vlasti ozbiljno shvataju svoj posao i ne plaše se ni velikih privrednih giganata, a to je dokazao sada slučaj zaplene vozila zbog poreskog duga Amazona.

Prošle godine, u februaru, finansijska policija izvršila je proveru u novootvorenom distributivnom centru Amazona u Grosebersdorfu, i tom prilikom je kod 130 logističkih preduzetnika ustanovljeno mnoštvo kršenja zakona, neplaćanja socijalnih obaveza.

Iako kod kompanije Amazon nije utvrđena nikakva nepravilnost, što nije ni čudo, jer je u distributivnom centru od tog giganta angažovano svega par menadžera, ministar finansija Austrije Gernot Blimel istakao je da se „preduzetnička odgovornost ne zaustavlja na rampi za otpremu robe“.

Samo kod jednog preduzeća koje isporučuje pakete za Amazon ustanovljeno je 48 kršenja zakona i finansijskij obaveza, a zbog neplaćanja kazni nastali su troškovi u visini od 358.000 evra.

Pošto preduzeće nije uplatilo novac finansijske vlasti sprovele su detaljno isplaniranu akciju.

Ustanovljeno je da svi vozači preduzeća redovno kola ostavljaju na parkingu nadomak Amazonovog distributivnog centra. Upravo na tom parkingu je Ministarstvo finansija sprovelo akciju zaplene 26, delimično novih malih kamiona i kombija.

Pored toga je i Amazonu poslat zahtev za zaplenu svih sredstava preduzeća čija su kola zaplenjena.

„Posebno veliki internet koncerni profitiraju od korona krize i mi ćemo od njih dosledno tražiti odgovornost u borbi za fer uslove konkurentnosti. Iskreni, ispravni preduzetnik nikada ne sme biti onaj koji je navodno glup“, poručio je ministar Blimel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.