U trendu

Zeliger: Hemofarm za 10 godina sacuvao oko 179.000 stabala

BEOGRAD – Kompanija Hemofarm AD je upotrebom recikliranog kartona za pakovanje svojih proizvoda tokom poslednjih 10 godina sačuvala 178.995 stabala, što je površina od 242 fudbalska terena, rekao je danas generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger na predstavljanju jubilarnog 10. izveštaja o održivom razvoju te kompanije.

„Kada smo počeli održivo poslovanje 2012. godine, nismo znali mnogo o obnovljivim izvorima, ali smo znali da nešto moramo da uradimo“, rekao je Zeliger.

Ono što mu je, kako je rekao, posebno privuklo pažnju jeste podatak da je u proteklih 10 godina napravljena ušteda električne energije za 400 radnih dana.

Smatra da je to ono što svi globalni lideri žele da postignu, a da sve počinje sa kompanijama kao što je to uradio Hemofarm.

„Održivost se ne odnosi samo na dobro poslovanje, već i na smanjenje korišćenja resursa kojima se eksploatiše planeta, i mislim da se kroz naše poslovanje to vidi, a mislim i da su radnici zadovoljni“, istakao je Zeliger.

Kaže da kompanija posluje na društveno odgovoran način, da sarađuju sa mnogim nevladinim organizacijama i da se poštovanje rodne jednakosti u kompaniji posebno ističe kroz podatak da je na menadžerskim pozicijama u Hemofarmu čak 64 odsto žena.

„Ovaj izveštaj nije kraj, ovo je tek početak, ponosan sam što predvodimo mnoge i što smo primer drugim kompanijama“, zaključio je Zeliger.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je rekla da trenutna svetska energetska kriza govori da se svet mora ubrzano okrenuti obnovljivim izvorima energije i održivom razvoju.

Cilj je, kako kaže, da se smanji postojeća zavisnost od individualnih izvora energije.

„Svako ulaganje u održivost istovremeno predstavlja ulaganje u našu budućost“, ističe ambasadorka.

Ona je dodala da se 90 odsto projekata u razvojnoj saradnji sa Srbijom odnosi na klimatske promene i obnovljive izvore energije.

„Dosadasnjim ulaganjem Nemacke razvojne banke u daljinsko grejanje, mi poboljšavamo životne uslove za više od 250.000 ljudi u više od 20 opština. Kada sam razgovarala sa predsednikom opštine Novi Pazar prilikom otvaranja pogona za grejanje na biomasu saznala sam koliko su impresivni i pozitivni rezultati koji će prelazak na održivost imati u tom gradu“, rekla je Konradova.

Pored energije, dodaje ambasadorka Nemačka razvojna banka ima i druge programe, a jedan od njih je poboljsanje snabdevanja vodom i odvajanje otpadnih voda koje se sprovodi u 20 gradova u Srbiji.

„Nemačke kompanije, među njima i Hemofarm, takođe u značajnoj meri doprinose održivosti u Srbiji, kompanija Gruner je prva kompanija prozjumer, a kompanija Lidl je posvećena uvođenju sistema odlaganja koji bi smanjio otpad nastao od boca i konzervi“, istakla je ambasadorka.

Poboljšanje poslovnog okruženja, zaključuje, ostaje važno za sve kompanije da bi se utabao put za nove kreativne ideje na polju održivosti.

Menadžer za održivi razvoj Hemofarma Dušan Stojaković je istakao neke od najvažnijih rezultata.

„Imamo oko 3.000 zaposlenih, a 50 odsto od toga su mladi ljudi, u proteklih 10 godina obavili smo više od 47.000 obuka, što znači da je svaki radnik pohađao bar 16, žene su većina u Hemofarmu i čine 54 odsto zaposlenih, a 63 odsto je na rukovodećim pozicijama“, ističe Stojaković.

On je dodao da je broj povreda na radu smanjen u proteklih 10 godina sa 1,3 na 0,3 odsto, kao i da se briga o društvu ogleda u tome da su obavili 2.000 aktivnosti i partnerstava, pokrenuli dijalog na važne teme od doniranja organa do mentalnog zdravlja, i zaključuje podatkom da su volonteri uložili oko 10.000 sati svog rada kroz dobrovoljne akcije.
Ovaj izveštaj za 2021. godinu, pod sloganom „Čuvar održive sadašnjosti i izvesnije budućnosti“ sadrži i podatke u uspešnom poslovanju Hemofarma u toj godini kada je uprkos zahtevnom ambijentu kompanija uspela da isporuči sve neophodne proizvode na sva tržišta na kojima STADA Grupa posluje, čiji je ona deo.

Senior direktorka korporativnih poslova i komunikacija Sanda Savić je istakla da veruje da će kompanija i u narednih 10 godina još snažnije postavljati standarde.

„Pokazali smo na koje načine brinemo o ljudima, njihovom zdravlju i društvu uopšte, a u fokusu su nam naši zaposleni. Verujem da ćemo i u narednih 10 godina još snažnije postavaljati standarde na koje ćemo svi biti izuzetno ponosni“, rekla je Savićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.