U trendu

Zemlje Z. Balkana obratile se Svetskoj banci i MMF-u za pomoc

BEČIĆI – Šef regionlne kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan Stefani Verena Ebl izjavila je danas, na Devetom forumu ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana u Bečićima, da su u toku razgovori sa vladama Srbije i Severne Makedonije o kreditnopj podršci te finasijske institucije.

„MMF-ovi programi su usvojeni i želimo da pomognemo otpornost finansija tih zemalja sredstvima sa niskim kamatnim stopama. Mogu da potvrdim da su zemlje regiona tražile pomoć i da već razgovaramo sa Srbijom i Severnom Makedonijom o tome“, izjavila je ona na panelu „Stabilnost javnih finansijs au nestabilna vremena“, koji se održava u okviru Samita.

Ministar finasija Crne Gore Aleksandar Damjanović je izjavio da je Crna Gora pri kraju pregovora sa Svetskom bankom o kreditu od 80 miliona evra.

„Uslovi kredita su prihvatilljivi i pomažu nam da dobijemo stabilnost javnih finansija, a kredit od 80 miliona evra otvara dodatno fianansiranje iz komercijalnih banaka od 250 miliona evra, uz povoljne uslove i niže kamatne stope nego na komercijalnom tržištu“, rekao je Damjanović.

Ministarka finasija Albanije Delina Ibrahimaj rekla je da njena zemlja pregovara sa Svetskom bankom o zajmu kojim bi Albanija podržala budžet naredne godine, a možda i jos dve ili tri godine potom, sa grejs periodom od tri do četiri godine, ali nije pomenula visinu kredita o kom se pregovara.

Dodala je da se o visini kamate na taj kredit još razgovara, ali je napomenula da su kamate koje daju finanisjske institucije poput MMF-a i Svetske banke daleko niže od komercijalnih.

Zamenik ministra finasija Severne Makedonije Filip Nikoloski je naglasio da je javni dug te zemlje ispod 60 odsto BDP-a i dodao kao je vrlo važno održati ga na toom nivou.

Naveo je kako zbog toga mora da se obezbedi da naredne godine Makedonija može bez problema da vraća kredite po kamatama po kojima se zaduživala.

Direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije Japan tobako interneseenel (JTI) Goran Pekez pozdravio je uspesne akcije clada Cren Gore i BiH na suzbijanju šverca cigareta u kojima je zaplenjeno robe u vrednosti do 1,5 milijarde evra.

„Zaplena cigareta u Luci Bar donela je ogromna sredstva budžetima ovih zemalja i mi snažno podržavamo odluku o trajnnom zatvaranju ove luke za skladištenje cigareta“, rekao je Pekez.

Pozvao je da se borba protiv crnog tržišta cigartera nastavi svakodnevno, tako sto bi se sve nelegalne cigrete spaljivale, kako se nikada ne bi vratile u kriminalne kanale.

Naveo je da se iz Luke Bar evropsko tržište snabdevalo sa 20 procenata nelegalnih cigareta.

Pekez je izneo procene da se, zahvaljujući ovoj zapleni, bužet BiH prihodovao 70 miliona evra, a Crne Gore od maja do avgusta 15 miliona evra.

On je istako da je zahvaljujući presecanju onlajn nelegalne prodaje duvana i uništavanju nelegalnih zasada duvana na njivama, u Srbiji nelegalni zasadi smanjeni za 91,7 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.