U trendu

Advokat Rajić: Tužilaštvo ne sme da pokrene istragu bez odobrenja izvršne vlasti

Advokat Jovan Rajić izjavio je danas da Više javno tužilaštvo ne sme bez odobrenja izvršne vlasti da istraži pokušaj nameštanja tendera u kabinetu gradonačelnika Beograda.

Rajić je agenciji Beta kazao da istraga još nije pokrenuta zbog „sistema ucena“ koji vlada među predstavnicima aktuelne vlasti.

„Vlast sada meri ko bi bio najlakša žrtva i čiju će ‘glavu da daju’. Ne verujem da će svi akteri oko pokušaja nameštanja tendera za tursku firmu ‘Kentkart’ moći da se izvuku bez ikakvih posledica. Na osnovu objavljenog snimka jasno je koga je tužilaštvo već trebalo da procesuira“, rekao je Rajić.

Naglasio je da je tužilaštvo moralo da pozove na razgovor i šefa kabineta Nenada Milanovića kao i gradonačelnika Aleksandra Šapića.

„Milanović nije pregovarao u svoje ime već ispred Grada Beograda. Njih dvojica još nisu saslušana zbog sistema ucena ‘ako ti mene pustiš niz vodu, onda ću ja da progovorim o onome što znam o tebi’. Problem je što i tužilaštvo, zajedno s izvršnom vlašću, sada meri koga da pozove na razgovor i koga sme da procesuira“, ocenio je advokat.

Komentarišući to što je gradonačelnik Šapić priznao krivično delo, koje je, kako je rekao, trebalo da zaštiti interese grada, Rajić je rekao da je čitav naš sistem koncipiran tako da vlast može bez tendera i sprovođenja javnih nabavki neposredno da bira partnere za određene projekte, što stvara okvir za legalizaciju korupcije.

„To što Šapić sme da javno prizna krivično delo i da s tim računa da neće biti bilo kakvih posledica, govori koliko smo svi mi zapravo otupeli. U ovom slučaju postoje dve vrste odgovornosti, jedna je politička, a druga krivično-pravna. Kakva bude politička odluka, takva će biti i pravna. Onaj ko bude politički odgovarao, na kraju će snositi i pravne posledice, što govori o tome koliko je naš pravosudni sistem oboleo i koliko zavisi od izvršne vlasti“, zaključio je advokat Rajić.

Balkanska istraživačka mreža Srbije (BIRN) objavila je pre dva dana audio snimak na kome se čuje kako šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nudi turskoj kompaniji „Kentkart“, zaduženoj za sistem naplate karata u gradskom prevozu, novi posao na nameštenom tenderu ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora.

Predstavnici „Kentkarta“ su odbili ovu ponudu, a predstavnik te firme je potvrdio da je ono što se čuje na snimku autentično.

„Kentkart“ je bio zadužen za uvođenje sistema za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. i prvi ugovor je potpisan u vreme kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas, a Šapić njegov pomoćnik, dok je novi desetogodišnji ugovor potpisan 2021. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.