U trendu

Advokati uhapšenih Srba ukazali na niz 'čudnih i protivzakonitih' odluka suda u Prištini

Trojica Srba osumnjičenih za ubistvo lidera Gradjanska inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera ivanovića protivzakonito su u pritvoru u Podujevu, iako im je rešenje o odredjivanju pritvora ukinuto još prošle nedelje, saopštili su njihovi advokati na današnjoj konferenciji.

„Kršenje osnovnih ljudskih prava i donošenje odlluka na štetu Srba koje do sada nisu vidjene u sudskoj praksi na Kosovu i Metohiji, najbolje se ogleda u primeru uhapšenih Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića i Marka Rošića“ kazali su njihovi advokati

Oni su dodali i da je Apelacioni sud u Prištini prošle nedelje poništio odluku Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici o odredjivanju pritvora trojici Mitrovčana osumnjičenih za pomaganje u izvršenju teškog ubistva.

„Nakon poništenja odluke ponovo im je pritvor produžen i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno sudjenje, što je rešenje koje je do sada nezabeleženo u praksi“, rekao je branilac Dragiše Markovića, advokat Dejan Vasić.

On je naveo da pravo nalaže da krivični postupak ne može da se vodi ukoliko ne postoji osnovana sumnja, i da je u trenutku kada je Apelacioni sud utvrdio da osnovane sumnje nema, morao odmah da ih oslobodi, „a ne da vraća predmet da se ta sumnja ponovo utvrdjuje i daje vreme tužilaštvu da, nekim novim radnjama, tu osnovanu sumnju utvrdi“.

Na konferenciji je predočen niz, kako je navedeno, „protivzakonitih i nerazumnih radnji koje su u ovom slučaju počinjene“.

Branilac Nedeljka Spasojevića, advokat Negovan Šaranović, izjavio je da u svojoj praksi nije naišao na slučaj da se ukida odluka suda o odredjivanju pritvora, a da se okrivljeni zadržavaju u pritvoru.

„Policijski pritvor traje 48 sati i u tom roku se odlučuje o daljoj sudbini pritvorenih lica. U ovom slučaju svima je 23. novembra odredjen pritvor do mesec dana, a odlukom Apelacionog suda od prošle nedelje, kada je doneto rešenje o ukidanju tog pritvora, vraćamo se na početak gde više ne postoji pritvor od 48 sati i samim tim oni su od tada u nelegalnom statusu iliti protivpravno u pritvoru“, rekao je Šaranović.

On je ukazao da je prekršeno prava o hitnosti odlučivanja, jer je rešenje o ukidanju doneto prošle nedelje, a sednica za novo odlučivanje bila je zakazana najpre za sredu, a potom za sledeći ponedeljak, 17. decembra.

„Očekujemo da strani faktori kojima će se advokati i članovi porodica obratiti hitno reaguju, kako bi se ovaj problem rešio u skladu sa odredbama zakona“, kazao je Šaranović.

Šaranović je kazao i da je još jedna od navedenih „nelogičnosti“ koja je karakteristična za slučaj uhapšenih Srba to što okrivljeni terete za pomaganje u krivičnom delu teškog ubistva, a da nije pronadjen identitet počinioca, što znači da su oni pomagači nepoznatom izvršiocu.

Advokati uhapšenih Srba su izjavili da su na sednici za odredjivanje pritvora apelovali da se mesna nadležnost Osnovnog suda iz Prištine isključi, jer je mesno nadležan Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, gde je ubijen Oliver Ivanović i gde su „posledice nastupile“.

„Jedini odgovor koji smo dobili je da je taj sud u Prištini delegiran, bez objašnjenja ko je i zbog čega to uradio“, rekao je advokat Miro Delević.

Supruga uhapšenog Nedeljka Spasojevića je novinarima rekla da je njen suprug u „teškom psihičkom stanju“, da uzima lekove za smirenje, jer je nevin, a u zatvoru.

Majka Marka Rošića je rekla da im je, po svoj prilici, uskraćeno i pravo na javljanje porodici, koje svi pritvorenici imaju subotom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.