Albanci, Srbi i Hrvati smislili aplikaciju za prodaju narkotika?

Britanski analitičari tvrde da su Albanci, Srbi i Hrvati, koji se smatraju najzastupljenijima u narkobiznisu u Velikoj Britaniji, osmislili super brzu dostavu narkotika, a kako kažu, dovoljno je imati mobilni telefon, aplikaciju sličnu Uberovoj i šifru, i kokain bi stigao u roku od 10 minuta.

Kako su naveli, sve je to omogućeno zahvaljujući tehnologiji i operativnom centru smeštenom „negde na zapadnom Balkanu“.

Kako prenosi splitska Slobodna Dalmacija, klanovi sa Balkana, ali i ostali evropski trgovci, drogu dobavljaju uglavnom iz Kolumbije, čiji karteli u Evropi, ali i u Rusiji, pronalaze izvrsno tržište.

Navodi se da su „evropski lordovi droge“ celi postupak pojednostavili – kokain se nabavlja bez posrednika direktno iz Kolumbije, doprema se brodovima, prekrcava se u brze gumene čamce, po potrebi se dorađuje u laboratorijima, pakuje se u prikladne paketiće pomoću aparata, a ne više ručno, i dostavlja preko kurira, čime je proces postao 30 odsto jeftiniji nego pre, što snižava krajnju cenu droge, ali i povećava zaradu narkobosu.

Britanske organizacije koje se bave praćenjem trendova na narkotržištu zabrinute su za učinak Bregzita na kriminalno podzemlje, a očekuje se da će nakon izlaska Velike Britanije iz EU kokain početi da stiže direktno u engleske luke, pre svega Liverpul.

Nedavno hapšenje Darjana Ješovnika u Srbiji, koji bi trebalo da bude izručen u Split, moglo bi barem delimično da rasvetli fenomen trgovine kokainom koji je u Evropi postao najozbiljniji kriminalni biznis u kojem prednjače upravo „balkanski loši momci“ koji su preuzeli velik deo tržišta u čitavoj Evropi.

Prema najnovijim izveštajima organizacija koje se bave stanjem na kriminalnoj sceni, u Evropi se na kokainu vrti golem novac- reč je o 17 miliona odraslih Evropljana koji ga konzumiraju i svakoga dana potroše oko 350 kilograma „belog praha“, a primera radi, samo „hladni“ Švajcarci“ godišnje potroše pet tona ove droge.

Prošlogodišnje istraživanje sprovedeno i u Zagrebu, gde su rađene analize otpadnih voda, pokazalo je i da hrvatska prestolnica „vuče belo“, odnosno ustanovljeno je da se u tom gradu godišnje konzumira 63 kilograma kokaina.

Evropski klanovi poslednjih godina šire mrežu dobavljanja kokaina, a osim španskih luka, kokain se doprema i u Antverpen i Roterdam, ali i luke u Albaniji odakle se transportuje na istok i na zapad, ali i u suprotnom smeru.

Zbog toga analitičare ne čudi velika pošiljka, više od jedne tone vredne 300 miliona evra, koja je zaplenjena sa prevrnutog broda na obalama Dunava na istoku Rumunije, kad su vlasti uhapsile dva državljanina Srbije.

Ipak, smatraju analitičari, koliko god zaplene bile česte, one zaustave samo deset do 15 odsto droge, a sve ostalo nađe put do korisnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.