Aleksinački komunalci brane direktora na sudu

U Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg suda u Nišu danas je nastavljeno sudjenje direktoru JKP „Komunalne usluge“ iz Aleksinca Budimiru Markoviću zbog sumnje da je u firmu oštetio za 10 miliona dinara u periodu od 2014. do 2017. godine, time što je, navodno, radnicima nezakonito povećavao platu da bi dostigli zakonski minimum.

Sudjenju je prisustovalo i oko 70 aleksinačkih komunalaca koji su istakli da su tu „ne zbog politike, već zbog toga što smatraju da direktor nije napravio nikakav prekršaj, već im je samo omogućio da primaju minimalac“.

Radnici su takodje kazali da pružaju bezrezervnu podršku direktoru jer „je podigao preduzeće koje je bilo u propasti, ali je očigledno da to sada nekome ne odgovara“.

Direktor Budimir Marković je na prethodnom ročištu rekao da je opštinski budžetski inspektor od njega tražio da snizi plate za 10 odsto u doba „mera štednje“, što kod većine nije bilo moguće, jer su im plate već bile oko minimalnih.

Pošto su, pojasnio je, imali sopstvenu zaradu, u skladu za Zakonom o javnim preduzećima dotirali su zarade do „minimalca“, kako bi legalno poslovali.

Na današnjem ročištu saslušana je pravnica JKP „Komunalne usluge“, budžetski inspektor opštine Aleksinac, pravobranilac iz Aleksinca i načelnica Odeljenja za finansije opštine Aleksinac.

Pravnica Vesna Lazarević izjavila je da su zarade koje je to preduzeće isplaćivalo u periodu od 2014. godine do 2017. godine bile su skladu sa programom i planom rada preduzeća koje je usvajalo Opštinsko veće i Skupština opštine Aleksinac.

„U okviru plana i programa nalazio se i plan isplate zarada po mesecima, a Gradsko veće i Skupština nisu imali nikakve primedbe na program i plan rada. Osim toga, da bi zarade bile isplaćene svakog meseca opštini je morao najpre da se dostavi ZIP obrazac, sa ukupnom zaradom radnika i zaradom direktora, tako da je opština imala uvid u isplatu zarada“, izjavila je Lazarević.

Načelnica odeljenja za finansije opštine Aleksinac Dragana Jovanović kazala je da u periodu od 2014. godine do 2017. godine u JKP „Komunalne usluge“ ni jednog meseca nije prekoračena ukupna „masa zarada“ predvidjena planom i programom.

Pravobranilac iz Aleksinca Daliborka Mitić izjavila je na sudjenju da joj se Više javno tužilaštvo u Nišu obratilo sa zahtevom da se izjasni da li je opština Aleksinac pretrpela štetu i da li se pridružuje krivičnom gonjenju.

Mitić je kazala da se pravobranilaštvo u Aleksincu ne pridružuje krivičnom gonjenju direktora.

„Nakon konsultacija sa predsendikom opštine Aleksinac i zaposlenima u finansijama te opštine utvrdjeno da budžet opštine nije oštećen zato što se plate zaposlenima u preduzeću ‘Komunalne usluge’ ne isplaćuju iz budžeta, već iz sopstvenih prihoda te firme“, rekla je Mitić.

Sudjenje direktoru Budimiru Markoviću biće nastavljeno 29. aprila, a u medjuvremenu će biti uradjeno dodatno finansijsko veštačenje koje treba da pokaže da li su isplaćene plate odstupale od onih predvidjenih programom i planom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.