U trendu

Apelacioni sud u ponedeljak otvara pretres za proces o ubistvu Slavka Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu otvoriće 6. marta pretres u procesu protiv optuženih za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999, saopštila je Slavko Ćuruvija Fondacija.

Pred Većem Apelacionog suda ponovo će svedočiti bivši komandant Jedinice za specijalne operacije i organizator kriminalne grupe „Zemunski klan“ Milorad Ulemek Legija, kao i braća Aleksandar i Miloš Simović, takođe članovi te kriminalne organizacije, navela je danas ta fondacija.

Pretres, kako se dodaje u saopštenju, predstavlja uvod u završnicu suđenja četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti – Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku (u bekstvu) za ubistvo Ćuruvije.

Istraga o ubistvu trajala 16 godina, a suđenje optuženima počelo je u junu 2015.

Veće Specijalnog suda za organizovani kriminal doneo je dve prvostepene presude, kojima su optuženi proglašeni krivim i osuđeni na po 30, odnosno 20 godina zatvora, dok je kao neposredni izvršilac ubistva presudama označeno NN lice.

Osam godina nakon početka suđenja i 24 nakon ubistva, Apelacioni sud u Beogradu, postupajući po žalbama tužilaca i advokata odbrane, otvara pretres koji će trajati od 6. do 10. marta u zgradi Višeg suda u Beogradu.

Slavko Ćuruvija Fondacija navodi da bi konačna i pravosnažna presuda u tom slučaju bila od presudnog značaja i za Ćuruvijinu porodicu i prijatelje i za širu medijsku zajednicu u Srbiji.

„Ona će predstavljati i određenje Srbije i srpskog pravosuđa prema zločinima protiv političkih neistomišljenika režima Slobodana Miloševića, sa dalekosežnim posledicama za ukupno stanje ljudskih prava i demokratije u zemlji“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar