U trendu

Bivša direktorka Etnografskog muzeja osudjena na godinu i po dana zatvora

Viši sud u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, doneo je i javno objavio presudu kojom su oglašene krivim bivša direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković, zbog zloupotrebe službenog položaja i vlasnica omladinske zadruge „Gaudeamus“ Ranka Dedović, zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, saopšteno je danas.

U saopštenju Višeg suda se navodi da je Mirjana Menković osudjena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, dok je Ranka Dedović osudjena na pet meseci zatvora, koji će izdržati „u prostorijama u kojima stanuje, bez elektronskog nadzora“.

Mirjani Menković je izrečena i zabrana vršenja poziva kao imenovano ili postavljeno lice u državnim organima u trajanju od tri godine, računajući od pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja izrečene mere, kao i obaveza da plati oštećenom Etnografskom muzeju 7.787.101 dinar.

Ranka Dedović je obavezna da na ime imovinsko-pravnog zahteva plati oštećenom Etnografskom muzeju u Beogradu 284.341 dinar, kao i da „solidarno“, zajedno sa Mirjanom Menković, Etnografskom muzeju plati 607.939 dinara, sve u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu podneti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Bivša direktorka Etnografskog muzeja poznata je i po tome što je u julu 2016. godine omogućila svom sinu da napravi svadbu u Etnografskom muzeju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.