U trendu

Bivši direktor Uprave policije potvrdio da je sa sveštenikom razgovarao o pedofiliji u SPC

Savetnik za odbranu i bezbednost predsednika Crne Gore Veselin Veljović rekao je da ga je kontaktirao sveštenik Bojan Jovanović, koji je nudio dokaze o krivičnim delima protiv života i tela u manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali da nije tražio novac za to.

Pojedini mediji su objavili da je bivši sveštenik u više navrata kontaktirao Veljovića, koji je tada bio direktor Uprave policije, i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, nudeći im dokaze o navodnom prikrivanju pedofilije u manastirima SPC.

Veljović je u izjavi za medije naveo da mu je Jovanović ispričao detalje u kojima je pojasnio „brojna krivična dela pa i najteža krivična dela protiv života i tela koja su, prema njegovim navodima, izvršili i prikrivali sveštenici Srpske pravoslavne crkve“.

„S obzirom na težinu saopštenih tvrdnji istog sam uputio da obavi razgovor sa nadležnim tužiocem u cilju procesuiranja daljih službenih radnji što je imenovani i učinio“, naveo je Veljović.

Navodi da sveštenik Jovanović nikada nije tražio novac, osim za troškove puta.

„Jer je, kako je naveo, suočen sa brojnim pretnjama i pritiscima iz crkvenih i bezbednosnih struktura Srbije i suočen sa teškom materijalnom situacijom. Nakon sprovedenih službenih radnji sa sveštenikom Jovanovićem nisam imao susrete i razgovore po bilo kom pitanju. Dakle, postupio sam u skladu sa zakonskim ovlašćenjima bez bilo kakvih drugih motiva“, kaže Veljović.

List Dan je danas objavio da je bivši sveštenik Bojan Jovanović u više navrata kontaktirao direktora Uprave policije Veselina Veljovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, nudeći im dokaze o navodnom prikrivanju pedofilije u manastirima SPC.

Jovanović je, kako navodi Dan, od Veljovića tražio novac kako bi došao u Podgoricu da ispriča šta zna o navodnom prikrivanju pedofilije.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar SPC, kao i navodnih slučajeva podvodjenja maloletnika u Cetinjskom manastiru i manastiru Dajbabe.

Kako je danas saopšteno iz tog tužilaštva, krivičnu prijavu podnela je nevladina organizacija Montenegro International i predmet je u fazi istražnog postupka, a više informacija i podataka nije moguće objaviti radi zaštite postupka.

Krivična prijava usledila je pošto je 7. maja bivši djakon SPC Bojan Jovanović otpužio episkopa Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u SPC.

Jovanović je dodao da je to bilo uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija, a o tome piše u svojoj knjizi „Ispovest kako smo ubili Boga“ u izdanju NVO Montenegro International.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar