Blanuša oslobođen optužbi da je oteo Slobodana Miloševića

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu Dragišu Blanišu optužbi Mire Marković da je oteo njenog supruga Slobodana Miloševića, s tim da njegova porodica ima pravo žalbe na ovu presudu.

Po optužnici Blanuša je navodno dozvolio 28. juna 2001. da NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je urmo 11. marta 2006.

Istom presudom Blanuša je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je neovlašćeno objavio knjigu „Čuvao sam Miloševića“, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Hagu.

Sud je zbog zastarelosti odbio protiv Blanuše optužbu za nevlašćeno objaljivanje Miliševićevih fotografija slikanih u pritvoru.

Presuda je izrečena na optužnicu, koju su preko punomoćnika u svojstvu oštećenih i kao tužilaca još 2005. protiv Blanuše podneli Milošević i njegova supruga Mira Marković, a pošto je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je u međuvremenu umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je više od 10 godina van Srbije. U Rusiji je dobila politički azil.

Ona ima pravo da uloži žalbu na ovu presudu.

Istorijat ovog procesa, koji je ušao u 15. godinu, krenuo je krivičnom prijavom protiv Blanuše koju je podneo punomoćnik Slobodana Miloševića, tada već pritvorenog u Haškom tribunalu.

Nakon što je nekadašnje Peto opštinsko javno tužilaštvo u maju 2002. godine odbacilo krivičnu prijavu, Miloševićev punomoćnik je 21. maja 2002. godine podneo Petom opštinskom sudu zahtev za sprovođenje istrage protiv Blanuše.

Optužnicu u ovom krivičnom postupku protiv Blanuše podigao je 2005. godine punomoćnik oštećenih kao tužioca – Slobodana Miloševića i pravnog sledbenika Mire Marković.

Tom optužnicnom Blanuši se stavljaju na teret dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, neovlašćeno fotografisanje i otmica.

Nakon što je Milošević preminuo u pritvoru tirbunala u Hagu, njegova udovica je preko punomoćnika nastavila krivično gonjenje Blanuše.

Mira Marković nije u Srbiji više od 10 godina, a u Rusiji je dobila politički azil.

Nedugo nakon izrucenja Miloševica Hagu na Vidovdan 2001. godine, tadašnji ministar pravde Vladan Batić smenio je Blanušu sa mesta upravnika CZ-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.