Bramerc: Zabrinjavajuće što će osudjeni ratni zločinci predavati na Vojnoj akademiji

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izrazio je zabrinutost što čuje da će generali koji su osudjeni za ratni zločin predavati na Vojnoj akademiji u Srbiji i rekao da se ne šalje prava poruka ako vladini zvaničnici gledaju na ratne zločince kao heroje.

„Veoma je uznemirujuće čuti da se osudjeni ratni zločinci veličaju kao heroji. Sad čujem da će generali čija je krivica dokazana i koji su osudjeni zato što su počinili ratne zločine predavati na Vojnoj akademiji“, rekao je Bramerc za današnji bosanski medijski portal INS.ba.

Kako je rekao Bramerc „oni su bili ti koji je trebalo da obezbede postupanje u skladu sa zakonima ratovanja“.

„Treba da imamo na umu da su zločini koji se procesuiraju na Tribunalu najteži i najokrutniji zločini i ne šalje se prava poruka ako vladini zvaničnici gledaju ratne zločince kao heroje i primjere za buduće generacije“, rekao je Bramerc.

Bramerc je na pitanje da komentariše zahteve da se haški osudjenici koji se nalaze u zatvorima širom Evrope prebace u Srbiju i tamo nastave da izdržavaju kaznu zatvora odgovorio da bi za svkaku promenu sadašnje prakse izvršenja kazni bila potrebna preporuka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ali i da Srbija ne bi mogla da se smatra primerenom zemljom zbog ne pridržavanja medjunarodnih obaveza.  

„Teško je shvatiti kako bi se zemlju koja se ne pridržava svojih medjunarodnih pravnih obaveza time što odbija da izvrši nalog za hapšenje u slučaju nepoštovanja Suda u predmetu „Šešelj“, mogla smatrati primerenom za izvršenje kazni osudjenih ratnih zločinaca“, rekao je Bramerc.

Tribunal već dve godine i po godine traži od Beograda da uhapsi i izruči zvaničnike Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjericu Radetu, koje je optužio da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Prema pisanju medija u Srbiji, koje je ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio, medju predavačima na Vojnoj akedemiji će biti general Vladimir Lazarević, osudjen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, general u penziji i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

General Vladimir Lazarević održao je danas na Vojnoj akademiji predavanje na temu „Heroizam i čovečnost srpskih vojnika u odbrani od NATO agresije i u izvodjenju protivterorističke operacije na KiM 1998-1999. godine“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.