U trendu

Dinkić na saslušanju u policiji – „Saslušan sam o više slučajeva…“

Prema saznanjima Centra za istraživanje korupcije Mlađan Dinkić danas se pojavio u policiji po pozivu za saslušanje zbog sumnje da je u više navrata zloupotrebio svoj službeni položaj i oštetio budžet Srbije.

Naime, jedan od predmeta provera, prema podacima do kojih je došao CIK, su eventualne zloupotrebe prilikom izgradnje Topionice bakra i izgradnje Fabrike sumporne kiseline u Rudarsko topionicarskom basenu Bor.

U krivičnoj prijavi na osnovu koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo policiji zahtev da izvrši provere, navodi se, kako CIK nezvanično saznaje, da je više lica, među kojima i Dinkić, zaključilo štetne ugovore po RTB Bor a time i po budžet Srbije.

Šteta je nastala tako što je firma sa kojom je zaključen ugovor neosnovano uvećavala cene izvedenih radova i fiktivno izvodila radove, čime su navedena lica i Mlađan Dinkić protivzakonito za sebe pribavili oko 50 miliona evra, koliko iznosi ukupna vrednost radova.

Policija je prethodnih dana intenzivno proveravala poslovanje u svim pravnim licima koja su učestvovala u sklapanju ovih ugovora kojima je, kako se navodi u prijavi, naneta velika šteta budžetu Srbije.

Prema saznanjima CIK-a u policiji se trenutno proveravaju i okolnosti osnivanja i prodaje preduzeća „Mobi 63“ koje je Republika Srbija prodala firmi Telenor, pa se očekuje da će Dinkić koji je u vreme osnivanja i prodaje preduzeća „Mobi 63“ bio ministar finansija i predsednik radne grupe za vođenje pregovora sa potencijalnim investitorima za mobilnu telefoniju Srbije, morati da odgovori na neka pitanja.

Dinkić, kako se navodi u tekstu na sajtu CIK-a, neće najverovatnije moći da izbegne ni saslušanje o potencijalnim zloupotrebama u vezi s privatizacijom pojedinih preduzeća iz perioda kada je bio ministar.

CIk podseća da se za Dinkića već nekoliko godina vezuju brojne afere, poput Nacionalne Štedionice, izgradnje solarnih parkova, ugovora o konsultantskim uslugama i realizacijom projekta razvoja turizma na Staroj planini…

Kako je CIK istraživao, bilo je i provera po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal u slučaju postupanja Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u periodu od 2008. do 2013. godine, ali je slučaj zatvoren zbog nedostatka dokaza.

Dinkić je pominjan i u slučajevima „Galenike“ i Dunavske banke, navodi CIK.

Dinkić: Saslušan sam o više slučajeva pa i Mobtelu

Bivši ministar Mlađan Dinkić sašlušan je danas u svojstvu građanina u SBPOK-u, a potom je novinarima rekao da je bilo reči o različitim slučajevima, među kojima je i Mobtel.

On to, međutim, kazao je, ne povezuje to sa obustavljanje postupka protiv nekadašnje vladnika te firme Bogoljuba Karića.

„Jedna stvar je čak bila vezana za Mobtel, gde je država napravila najkorisniji posao ikada, s obzirom na to da je zaradila više od 1,2 milijarde evra. Nikad takav priliv od privatizacije nije ostvaren“, rekao je Dinkić.

Na pitanje da li smatra da saslušanje o Mobtelu ima veze sa tim što je Bogoljub Karić, nekadašnji vlasnik te kompanije, na slobodi, Dinkić je odgovorio da misli da to nema nikakve veze.

„Ne bi trebalo da ima, ne povezujem te stvari. Mislim da nema nikakve veze“, rekao je Dinkić novinarima.

Kaže da će odgovarati državnim organima šta god ih intresuje, jer poštuje državu navodeći da je ponosan na sve što je radio do sada.

„U svakom slučaju mene raduje kad god me pozovu, kad se interesuju ja sam tu da pomognem rasvetljavanje i ve vreme sam u Srbiji, i u narednih 100 godina ako me budu zvali ja sam spreman da odgovaram“, kazao je on.

Dinkić je uoči izjave proćaskao sa novinarima rekavši da tri i po godine nije davao izjave.

Na pitanje da prokometariše pisanje medija da je pozvan da da izjavu povodom topionice u Boru i da je neko podneo krivičnu prijavu protiv njega, Dinkić je odgovorio da je govorio o različitim temama od 2001. do 2013. godine, a da su prijave uglavnom anonimne.

„Važno je šta je istina, a istina je na mojoj strani. Nemam čega da se stidim, ja se ponosim onim što sam radio za Srbju i spreman sam da objasnim svima šta god ih interesuje“, rekao je Dinkić.

Upitan da li njegovo saslušanje ima političku pozadinu, Dinkić je rekao da to nikad nije isključeno, ali da neće da ulazi u to, te da uvek pristupa profesionalno svemu što je radio.

„Da li ima politike iza toga imajući u vidu da su me pitali za nešto što je staro 16 godina, vi prosudite sami. Ako nešto 16 godina ne može da se ispita valjda će u narednih 16“, zaključio je Dinkić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.