Eksplozija u Pančevu nije nanela štetu?

U Pančevu se jutros dogodila ekplozija koja je uplašila gradjane, ali u Petrohemiji kažu da nije nanela nikakvu ni materijalnu ni nematerijalnu štetu.

Eksplozija koja je jutros oko šest časova probudila Pančevce posledica je dešavanja u reaktoru za proizvodnju polietilena niske gustine u fabrici PENG u sastavu Petrohemije i ne izaziva materijalnu štetu, niti radnu i životnu sredinu, saopštila je ta kompanija.

Kako je navedeno, u toku procesa proizvodnje došlo je do dekompozicije u reaktoru, a kao posledica javio se zvučni efekat i sagorevanje na sigurnosnoj reaktorskoj membrani.

„U odnosu na broj dekompozicija u ostalim pogonima u svetu broj dekompozicija u fabrici PENG u Petrohemiji je izuzetno mali, u proseku jednom godišnje, što je rezultat istraživanja procesa polimerizacije etilena, iz kojih su kasnije proizašle brojne inovacije i poboljšanja procesa“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su zaposleni u Petrohemiji reagovali pravovremeno i u skladu sa procedurama i uputstvima, a sve nadležne institucije su blagovremene obaveštene.

Proizvodnja u Petrohemiji se obavlja stabilno i ostali proizvodni pogoni rade po ustaljenom režimu, a tokom vikenda se očekuje normalizacija proizvodnje u fabrici PENG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.