Eksplozija u topinici, iz RTB „Bor“ oštro demantuju – Spasovki: Uobičajeno (video)

U topionici Rudarsko-topioničarskog-basena „Bor“ došlo je do eksplozije, u kojoj niko nije povređen ali je nastala velika materijalna šteta, prenele su „Novosti“.

Tom listu je jedan od zaposlenih u topionici, uz molbu da mu se ne pominje ime, poslao snimak eksplozije koji je okačen na sajtu lista.

Za sada nema zvanične potvrde ovog slučaja niti njegovih uzroka, a zaposleni koji je poslao snimak rekao je za Novosti da je eksploziju prouzrokovalo to što je u jedan od metalurških agregata sipana sirovina sa većim sadržajem vlage od dozvoljenog.

(Tanjug)

RTB „Bor“: Nije bilo eksplozije; Spaskovski: Uobičajeno

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor negirao je navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da se u borskoj Topionici desila eksplozija, prenose mediji u Srbiji.

„Rukovodstvo Topionice i Rudarsko-topioničarskog basena Bor najoštrije demantuje priču koja je plasirana u medijima. Nikakve eksplozije u topionici u Boru nije bilo“, navodi se u saopštenju RTB Bor.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski kazao je da se „moraju pokrenuti krivične postupke protiv onih koji su izazvali ovakvu situaciju u javnosti“ i pozvao medije da pre objavljivanja informacija „provere sa rukovodstvom RTB-a saznanja do kojih su došli“.

„Ovo je topao proces, iskričenje iz konvertora se dešava svaki čas i normalna je pojava prilikom topljenja bakra. Ne smemo dozvoliti da se u medijima zloupotrebljava nešto što je potpuno uobičajna stvar“, naveo je Spasovski.

Rukovodilac radne jedinice konvertori-rafinacija u borskoj Topionici Ivan Najdenov kazao je da „konvertor broj četiri radi uobičajeno, da nema nikakve materijalne štete, nema nikakvih problema, proces proizvodnje teče sasvim normalno i niko nije povređen“.

Kako navodi RTB Bor, Najdenov je posetio topionicu i dodao da „apsolutno nikakvog zastoja u topionici nije bilo“.

„Evo nas na licu mesta, kod konvertora broj četiri koji, kao što vidite radi normalno. Ovde smo da demantujemo priču koja se danas pojavila u sredstvima informisanja, a to je najbolje uraditi sa lica mesta“, naveo je Najdenov.

Pojedini mediji objavili su danas da se u borskoj Topionici dogodila eksplozija u kojoj nije bilo povređenih, ali je materijalna šteta velika. Oni su uz tekst objavili i video materijal gde se vidi eksplozija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.