U trendu

Frapantan broj kolapsa i padova na ulici

Lekari Hitne pomoći su juče do 14.30 časova imali više posla nego obično – od ukupno 86 poziva, što i nije tako mnogo, morali su čak 36 puta da pruže pomoć građanima zbog padova i kolapsa na ulici, istakla je dr Biljana Đurić, koordinatorka smene u Službi hitne pomoći. Tmurno, vlažno i hladnije vreme obaralo je juče ljude po javnim prostorima. Kolapse je izazvala promena pritiska, potpomognuta povećanom vlažnošću i neodgovarajućim odevanjem. Iznenadna promena vremena bila je uzrok i većeg broja padova na ulici jer je remetila koncentraciju i povećavala nervozu i kod zdravih ljudi.

Svaki novi aprilski dan obraduje nas po jednom zelenom krošnjom, ali „iznenađuje” i zahlađenje od desetak stepeni, koje će potrajati ceo vikend. Uz vlagu, to i zdravima donosi neraspoloženje i tu i tamo glavobolju, ali astmatičarima, hipertoničarima i ljudima sa srčanim tegobama može ozbiljno da ugrozi zdravlje. Meteorolozi obećavaju postepeno toplije dane od ponedeljka, a lekari upozoravaju građane da redovno piju lekove i češće posećuju, ako je potrebno, izabranog doktora.

Iznenadni pad temperature za deset i više stepeni u jednom danu najviše tegoba, po nepisanom pravilu, pričinio je hipertoničarima i astmatičarima. Tegobe su trpeli srčani bolesnici kojima ne prija zahlađenje jer dolazi do sužavanja krvnih sudova i skokova pritiska, rekla je dr Đurić.

Neverovatno je, ali tačno, da nagle promene vremena osećaju i najmlađi, novorođene bebe. Zato bi i majke trebalo tu činjenicu da imaju u vidu kad primete neku vrstu nervoze kod mališana, navodi dr Đurić.

(B. Jakšić, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.