U trendu

GIZ: Od ukupno upisane dece 10 do 15 odsto ne završi osnovnu školu

Osnovnu školu upiše 95,7 procenata dece u Srbiji, ali čak 10 od 15 procenata upisanih je ne završi, pokazuju podaci Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja o sprovodjenju Agende 2030 Ujedinjenih nacija iz 2019. godine objavljeni povodom Medjunarodnog dana dece koji se obeležava 1. juna.

Ti podaci pokazuju i da svega devet procenata najsiromašnije dece pohadja predškolsku nastavu, saopštila je Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju – GIZ.

Agenda 2030 Ujedinjenih nacija, koja sadrži 17 ciljeva održivog razvoja na čije se ispunjavanje kao članica UN obavezala i Srbija, posebnu pažnju posvećuje održivom razvoju u skladu sa Konvencijom o pravima deteta iz 1989. godine.

Projektni menadžer Platforme za opštedruštveni dijalog o sprovodjenju ciljeva održivog razvoja u Srbiji „Održivi razvoj za sve“ Bogdan Gavanski kazao je da se prvih pet ciljeva održivog razvoja odnose na eliminisanje nejednakosti u pogledu siromaštva, kvaliteta ishrane i očuvanja zdravlja, dostupnosti obrazovanja i postizanju rodne ravnopravnosti.

„Svi ovi aspekti socijalnog života znatno utiču upravo na decu i njihov položaj u društvu“, rekao je Gavanski, a preneo GIZ.

Kao jedan od ciljeva održivog razvoja Agende 2030 Gavanski je istakao 4. cilj, koji obavezuje na zalaganje za besplatno predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i pristupačnije univerzitetsko obrazovanje i podizanje nivoa uključenosti, posebno najosetljivijih grupa, u obrazovni sistem.

Srbija se kao potpisnica Agende 2030. obavezala da će povećati obuhvat dece pripremnim obaveznim predškolskim programom i programom za decu od tri godine do polaska u pripremni predškolski program.

Ekspertkinja Marija Babović koja je, u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku Srbije, radila na Izveštaju o napretku u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. kazala je da je tokom tokom njegove izrade bilo teško pratiti napredak u ostvarivanju cilja 4. zato što su za osnovno i srednje obrazovanje bili dostupni samo podaci iz 2019. godine.

„Kada je u pitanju rani razvoj i učešće dece mladje od pet godina u obaveznom predškolskom programu podaci pokazuju umereni napredak i kod ženske i kod muške dece. Značajan napredak se registruje medju decom iz najsiromašnijih domaćinstava“, navela je Babović.

Platformu za opštedruštveni dijalog o sprovodjenju ciljeva održivog razvoja u Srbiji „Održivi razvoj za sve“, uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke implementira GIZ.

Širom sveta 1. juna obeležava se Medjunarodni dan dece kako bi se ukazalo na dečja prava i najznačajnija pitanja iz oblasti njihovog obrazovanja i socijalne i zdravstvene zaštite.

Mesec jun u medjunarodnom kalendaru kao dane posvećene deci beleži i 4. jun, posvećen deci žrtvama nasilja, dok se 12. jun obeležava kao Svetski dan protiv rada dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar