U trendu

Haradinaj bliži Hagu nego Beogradu?

Lider opozicione Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije, mogao bi da bude izručen novoformiranom Specijalnom sudu za zločine protiv tzv. OVK, izjavio je rukovodilac srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović.

Petrović je za Radio Dojče vele rekao da takva mogućnost postoji i da se ona sve češće pominje u javnosti.

Dokumentacija je prosleđena, svako je rekao šta je imao, pa srpskim i kosovskim institucijama u slučaju Ramuša Haradinaja ostaje samo da – čekaju, jer će konačnu odluku o sudbini bivšeg komandanta OVK doneti francuski sud.

O detaljima dopunjene istrage i dalje se zna malo: u Beogradu tvrde da je prema iskazima 30 svedoka Haradinaj odgovoran za 13 žrtava, među kojima su bila i deca. Ključno je što srpski nadležni organi insistiraju na zločinima koji su počinjeni 1999. godine i koji nisu razmatrani u Hagu, gde je Haradinaj oslobođen optužbi za zločine iz 1998.

U intervjuu za DW, Petrović je kazao da Srbija očekuje od francuskih pravosudnih organa da Ramuša Haradinaja izruče Srbiji.

„Ta očekivanja imamo zbog toga što je reč o čisto pravnom slučaju neopterećenom bilo kakvom političkom konotacijom, što se tiče samih događaja koji su navedeni u našem zahtevu, odnosno molbi za ekstradiciju“, rekao je Petrović.

On nije izneo detalje zahteva za izručenje jer „su svedoci proglašeni posebno osetljivim, i oni su u takvoj situaciji da bi mogla da se naruši tajnost istrage, a mogla bi da dođe u pitanje i bezbednost samih oštećenih i svedoka koji će se pojaviti u ovom postupku“.

Prema njegovim rečima, sakupljeni su solidni dokazi iako „tužilac i istražni organi imaju problem da dođu na lice mesta izvršenja zločina, jer je reč o Kosovu i Metohiji, gde je ograničen pristup srpskim pravosudnim organima“.

Petrović je dodao i da Beograd neće odustati od gonjenja Haradinaja „sve dok ne bude izašao pred neki nadležni sud i bude odgovarao za krivično delo koje mu mi stavljamo na teret“.

Međutim, on ne isključuje mogućnost da Haradinaj bude predat novom sudu u Hagu i dodaje da sa tamošnjim specijalnim tužiocem Dejvidom Švendimenom srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima dobru saradnju.

„Mi bismo u tom slučaju nastavili saradnju sa tim sudom, i njemu pripomogli da Ramuš Haradinaj odgovara za krivična dela koja mu stavljamo na teret. A ukoliko ipak bude isporučen Srbiji, mi ćemo mu suditi“, rekao je on i dodao da će mu biti omogućeno da ostvari svoju odbranu u punoj meri, i neće mu se stavljati na teret ništa više od onoga za šta Srbija ima dokaze.

„Imaće u svakom slučaju pošteno i fer suđenje“, zaključio je Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)