U trendu

Haradinaj ne može biti izručen Albaniji

Ramuš Haradinaj ne može biti prosleđen Albaniji samo zbog toga što je dobio državljanstvo te zemlje, jer ono nije osnov za traženje ekstradicije, kažu u Ministarstvu pravde.

U tom ministarstvu za RTS navode da to što je Haradinaj dobio državljanstvo Albanije nije bitno za proces u Kolmaru jer je protiv njega pokrenut postupak u Srbiji i Srbija ga traži nezavisno od toga čije državljanstvo ima.

„Postupak protiv njega pokrenut je u Srbiji, zbog čega je irelevantno to što je, kako su pojedini mediji preneli, u međuvremenu dobio državljanstvo Albanije. O tome kome će lice biti izručeno odlučuje država kojoj je podneta molba za izručenje, u ovom slučaju Francuska“, navode u ministarstvu.

Ističu i da državljanstvo nije osnov za traženje ekstradicije.

„Srbija nema potpisan sporazum sa Albanijom koji bi omogućio da se optuženima za ratne zločine u jednoj zemlji sudi u drugoj čiji su državljani, ali ukazujemo da odluku o eventualnom ustupanju može doneti samo nadležni sud. Ali, bez obzira na nepostojanje ugovora, sud je taj koji donosi konačnu odluku da li će neko suđenje biti ustupljeno ili ne“, rečeno je RTS-u.

Apelacioni sud u Kolmaru, u Francuskoj, sutra će, posle dva odlaganja, saopštiti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, koga srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

U međuvremenu je donesena odluka kojom se predsedniku Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju dozvoljava da stekne državljanstvo Albanije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.