U trendu

I dalje bez odgovora: 13 godina od ubistva gardista u Topčideru

Danas se navršava 13 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Početkom decembra prošle godine medijima je predstavljena 3D forenzička analiza događaja koja pokazuje da su gardisti ubijeni.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

Prema Vladinoj odluci Komisiju čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati Predrag Savić, Aleksandar Đurić, Aleksandar Đorđević i Olgica Batić.

Porodice ubijenih gardista sutra će ispred ulaza u objekat Karaš na Topčideru zapaliti sveće i položiti cveće.

Nevladina organizacije Žene u crnom na istom mestu će organizovati komemorativni skup u crnini i ćutanju, a u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda protestnu akciju „Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.