Insajder: Tužilaštvo obustavilo krivični postupak u vezi s nelegalnim objektom na Kopaoniku

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu je krivični postupak vodjen zbog priključivanja na vodu i struju nelegalnog objekta Snežane Mitković na Pančićevom vrhu, na Kopaoniku, obustavilo protiv direktora Skijališta Srbije Dejana Ćike jer je uplatio 150.000 dinara u humanitarne svrhe, objavio je portal Insajder.

Javni tužilac ima ovlašćenje da po svojoj oceni, kako piše taj portal, ne pokrene krivični postupak protiv osumnjičenog, ukoliko ispuni jednu ili više zakonom propisanih mera čije ispunjenje mu je tužilac naložio. Ta mera je ograničena na postupke za krivična dela za koja je zakonom propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

Za delo za koje je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije podnelo krivičnu prijavu protiv Ćika, priključenje objekta izgradjenog bez gradjevinske dozvole, predvidjene su kazna od tri meseca do tri godine zatvora i novčana kazna.

Po navodima Insajdera, JP Skijališta Srbije su investitorki nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežani Mitković omogućila da koristi vodu i struju s njihove mreže, što je po zakonu krivično delo.

Zahvaljujući tome, u nelegalnom objektu mesecima je nesmetano radio restoran, a Skijališta Srbije vodu i struju nisu isključila čak ni pošto je izdato rešenje o rušenju objekta.

Skijališta Srbije su bila prva nadležna institucija kojoj se insvestitorka Snežana Mitković obratila 12. januara 2017. s molbom da joj se omogući priključenje na struju i vodu, a saglasnost je data za manje od mesec dana. 

U krivičnoj prijavi Ministarstva gradjevinarstva navedeno je, po pisanju Insajdera, da nelegalnom objektu nije isključena voda i struja, iako je krajem 2017. i komunalna inspektorka na terenu ustanovila da nije reč o montažnom, već o betonskom zdanju, za koje investitorka nema gradjevinsku dozvolu.

JP „Skijališta Srbije“ su struju i vodu isključila tek 2. avgusta prošle godine, i to pošto je to od njih zatražilo Ministarstvo gradjevinarstva zbog zakazanog rušenja.

Ministarstvo gradjevinarstva je krivičnu prijavu podnelo protiv direktora Skijališta Srbije i protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića osumnjičenog za krivično delo trgovine uticajem,a podnete su i dve krivične prijave protiv investitorke Snežane Mitković: zbog nelegalne gradnje i falsifikovanja službenih isprava.

Uklanjanje bespravnog objekta trebalo je da bude 7. avgusta prošle godine, ali je odloženo jer nije obezbedjena asistencija policije.

„Od tada je slučaj u pat-poziciji, policija traži od Ministarstva da prvo pokuša rušenje bez njihove asistencije, dok ministarka Zorana Mihajlović poručila da ne želi da na taj način ugrozi bezbednost ljudi i opreme“, piše Insajder.

Krivičnu prijavu, uplatama u humanitarne svrhe, „izbrisao“ je, kako je naveo taj portal, i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu sumnjičilo je Malog za neprijavljivanje imovine i davanje lažnih podataka o imovini, ali je tužilaštvo obustavilo postupak kada je Mali uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe.

Dogovore s tužilaštvom napravili su i nekadašnji direktor JP za podzemnu eksploataciju uglja Stevan Dželatović i direktor Ekonomsko – trgovinske škole iz Novog Pazara Sead Ljajić zbog neprijavljivanja imovine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.