U trendu

Insajder: Ukinute presude naučniku Mentusu i aktivisti Šljapiću, noćas izlaze na slobodu

Prekršajni apelacioni sud ukinuo je presude Prekršajnog suda u Beogradu protiv Vladimira Mentusa i Igora Šljapića, osuđenih na po 30 dana zatvora, objavio je večeras portal Insajder.

Oni bi večeras trebalo da budu pušteni iz zatvora u koji su odvedeni odmah po izricanju presude, rečeno je Insajderu u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Obojica su osuđena pod optužbom da su vređala policajce tokom protesta u subotu uveče u Beogradu.

Na osnonu odluke Prekršajnog apelacionog suda, postupak će biti ponovljen.

„Te dve presude su ukinute i biće vraćene na ponovno odlučivanje. Mi smo odmah uručili odluke advokatima i prosledili zatvorskoj jedinici. Oni će večeras biti pušteni iz zatvora“, rečeno je Insajderu u Prekršajnom sudu.

Ta dva slučaja su izazvala najveću pažnju javnosti, piše Insajder.

Mentus je doktor nauka i radi u Institutu društvenih nauka, dok je Igor Šljukić član incijative „Krov nad glavom“.

Obojica su osuđena po hitnom postupku, a svedoci protiv njih bili su policajci koji su ih uhapsili.

Kolege uhapšenih su tvrdile da su obojica mirno protestovala i da im nije omogućeno da imaju advokata.

Direktor Instituta tog, Goran Bašić, je pisao premijerki Ani Brnabić koju je zamolio da proveri zbog čega je Mentus uhapšen i osuđen po hitnom postupku i da preduzme „sve kako bi se, uveren sam, učinjeni propusti takođe hitno ispravili“.

Katedra UNESCO za bioetiku za Evropu uputila je oštar protest vlastima u Srbiji zbog, kako su naveli, premlaćivanja i hapšenja naučnog saradnika Instituta društvenih nauka Vladimira Mentusa.

„Ovim izražavamo i ozbiljnu zabrinutost za funkcionisanje pravosuđa u Srbiji, te ukazujemo na potrebu korenite reorganizacije i ponovnog uspostavljanja pravosudnog sistema na osnovama nepristrasnosti i nezavisnosti od izvršne vlasti“, ukazuje se u saopštenju Katedre UNESCO.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) zatražila je da doktor Vladimir Mentus bude oslobođen iz zatvora, kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava svakog demonstranta i demonstrantkinje.

Kolege Vladimira Mentusa rekle su da se trenutak kada je on uhapšen vidi i na jednom od televizijskih snimaka, piše Insajder.

„Vidi se na snimku da je on sasvim sam na stepenicama, da telefonira i da je krenuo kući, a da policajac u civilu, dakle civilno lice, …trči za njim …da ga ulovi. Nije ga čak ni priveo na stepenicama. I onda u drugom snimku vidite kako ga dvojica policajaca u civilu uvode u Dom Narodne skupštine“, navela je profesprka Smiljka Tomanović.

Na hapšenje Mentusa, na sednici Kriznog štaba, osvrnula se i predsednica Vlade Srbije. Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla je da se raspitala u Ministarstvu unutrašnjih poslova i da je „doktor Vladimir Mentus priveden kao deo grupe koja je ometala rad policije. On je naveden kao osoba koja je vređala policajce, koji su štitili red i zakon tokom protesta i sve ovo ostalo je odluka suda“.

„Ja, kao izvršna vlast“, rekla je Ana Brnabić, „ne mogu da se mešam u odluku suda, pa ni da je komentarišem i svakako ne mogu da utičem na nju“, preneo je Insajder.

Iste noći uhapšen je i Igor Šljapić, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Njegovi prijatelji svedočili su da je on mirno protestovao noseći transparente, ali da mu je ipak određena zatvorska kazna od 30 dana. Nije mu, kažu, bilo omugućeno da ima advokata.

„Združena Inicijativa Krov nad glavom“ saopštila je da je njen aktivista Šljapić u subotu uveče uhapšen i po hitnom postupku osuđen na 30 dana zatvora, iako je mirno protestovao s transparentom na kojem je pisalo „Stop nasilju“, zaključuje Insajder.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.