U trendu

Inspektorat za rad: Ima osnova za krivične prijave zbog pogibije radnika u Beogradu

Vršilac dužnosti direkora Inspektorata za rad Stevan Djurović izjavio je danas da postoji osnov za podizanje krivične prijave protiv podizvodjača i izvidjača na gradilištu u Beogradu, na mestu bivše ambasade SAD, gde je prošle sedmice poginuo radnik.

Djurović je rekao da je Inspektorat u stalnom kontaktu sa tužilaštvom i poručio da će biti podnete krivične prijave protiv svih koji su napravili propuste na gradilištu.

Izvodjač radova na gradilištu u centru Beograda gde je nastradao radnik kad se na njega srušio zid je Ernergo grupa, a podizvodjač Anker bau iz Boljevca. Nastradali radnik nije imao ugovor o radu.

Prema rečima Djurovića, za sada ima indicija i za podizanje krivične prijave protiv koordinatora za gradilište i osobe nadležne za bezbednost.

Kao je objasnio, zakonom su u za takve slučajeve predvidjene kazne 12 godina zatvora i novčana kazna od 800.000 dinara do dva miliona dinara.

„Kada bi neko zbog takvih propusta otišao u zatvor ili bio osudjen na najtežu kaznu sigurno bi imali manje radnika koji bi radili na crno, a ljudi bi se lakše odlučivali da prijave poslodavce“, rekao je Djurović.

On je dodao da nadležnost Inspektorata za rad prestaje kada pokrene prekršajne ili krivične prijava i tada se očekuje postupanje sudova.

Djurović je istakao da je, prema podacima za 2017. godinu, zastarelo 30 odsto zahteva za izricanje novčane kazne, koji bi doneli budžetu prihode od 116 miliona dinara.

„Da su naplaćene sve kazne na osnovu zahteva Inspektorata u prošloj godini bi to donelo prihode budžetu od 1,7 miijardi dinara“, rekao je on i dodao da očekuje da ubuduće pravosudni organi budu uspešniji u kažnjavanju onih koji nesavesno postupaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.