U trendu

Izgorela kuća u novopazarskoj Staroj čaršiji

U požaru koji je noćas izbio u potpunosti je izgorela porodična kuća u Prvomajskoj ulici u novopazarskoj Staroj čaršiji.

U požaru niko nije povređen, a vatrogasci su, uz pomoć radnika Vodovoda i Gradske čistoće, kao i građana, nakon sat vremena uspeli da ugase požar, međutim, kako je kuća starije gradnje vatra se brzo širila pa je i pored njihovog truda izgorela skoro do temelja.

Uzrok požara još nije poznat, a zbog čega se pojavila vatra biće otkriveno tek nakon istrage.

Inače, kuća se nalazi između Gimnazije i placa na kojem se nekada nalazio jedan od najstarijih objekata u Novom Pazaru, Smailbegovića han, u narodu poznatiji kao kafana Granata.

Ovaj spomenik kulture koji je bio pod zaštitom države izgoreo je u požaru pre dve godine, a veštačenjem je utvrđeno da je vatra namerno podmetnuta.

Iako su od tada prošle dve godine, krivac nije otkriven.

Vlasnici Smailbegovića hana nekoliko puta su najavljivali da će objekat restaurirati i izgraditi u originalnom obliku, koristeći istorijski adekvatne materijale.

Međutim, iako su to zakonski obavezni, to se do sada nije desilo, a u međuvremenu se plac na kojem se nalazio han koristi kao parking.

Ovaj deo Novog Pazara pod zaštitom je države i spada u posebnu prostornu kulturnu-istorijsku celinu „Novopazarska tvrđava sa starom čaršijom i kompleksom oko Altun-alem džamije“.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić nedavno je predložila Gradu da preuzme vlasništvo nad parcelom na kojoj je bio han i da ga restaurira, ali su se vlasnici tome usprotivili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.