U trendu

Karavan Digitalna ekspedicija ovog vikenda u Čačku

 Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“ posetio je danas i Čačak, a gradjani će u naredna dva dana moći da se upoznaju sa najvažnijim digitalnim veštinama 21. veka.

Čačani će, izmedju ostalog, imati priliku da nauče kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare svoja prava ili ispune obavezu, da se upoznaju sa elektonskom trgovinom.

Pored toga, kroz radionice sa predavačima i razgovore sa domaćim influenserima imaće priliku da čuju kako da u digitalnom okruženju bezbedno infomišu sebe i druge, o važnosti poruka koje se šire preko društvenih mreža, šta su dobre a šta loše strane interneta.

Početku dogadjaja prisustvovala je pomoćnica ministra za rad i zapošljavanje Sandra Grujičić, koja je istakla da je digitalna pismenost „nova vrsta pismenosti, pismenost 21. veka koja omogućava za svakog gradjanina bolji kvalitet života“.

Ona je rekla da je, prema statisitičkim podacima iz popisa 2011. godine, kada je prvi put analizirana kompjuterska pismenost u Srbiji, medju stanovništvom uzrasta 15 i više godina bilo samo 51 odsto kompjuterski pismenih osoba, a da je 34 odsto populacije bilo kompjuterski nepismeno.

Grujičić je dodala da je prema novim istraživanjima 49 odsto žena i 55 odsto muškaraca u Srbiji, starijih od 55 godina, u poslednja tri meseca koristilo kompjuter i ocenila kako je neophodna dodatna edukacija kako bi stariji gradjani usvojili digitalne veštine.

Ona je najavila podršku u digitalnoj edukaciji korisnika gerontoloških centara i Domova za stara lica u Srbiji.

„Imamo inicijativu da u saradnji sa partnerima iz programa Ujedinjenih nacija za razvoj pružimo podršku gerantloškim centrima i Domovima za stara lica – pored nabavake opreme planira se i edukativan program digitalne pismenosti koji će korisnicima tih ustanova omogućiti da koriste digitalne alate na jednostavan i bezbedan način“, rekla je Grujičić.

Prema njenim rečima, svi edukativni materijali koju budu kreirani u okviru tog programa, biće dostupni svim gradjanima.

„Naš cilj je da omogućimo lakši prenos znanja izmedju generacija koje su odrasle sa novim tehnologijama i generacija koje se na njih još uvek navikavaju“, rekla je Grujičić.

Direktor Naučno tehnološkog parka u Čačku Mirko Pešić rekao je da je digitalni karavan koji će biti u Čačku ovog vikenda prilika i za mladje i za starije gradjane da se upoznaju sa dometima digitalizacije.

On je rekao da je Naučno tehnološki park u Čačku organizuje brojne sadržaje koji doprinose digitalnoj pismenosti i da su korisnici tih sadržaja uglavnom mladi ljudi.

Pešić je dodao da je jedan od suosnivača Naučno tehnološkog parka Vlada Srbije koja je do sada uložila oko tri miliona evra u tehničko opremanje i kupovinu 6.000 kvadrata prostora.

„U okviru Naučno tehnološkog parka radi 12 kompanija koje zapošljavaju više od 70 fakultetski obrazovanih mladih ljudi“,rekao je Pešić.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti Miroslav Petković rekao je da je Čačak već odavno prepoznao zanačaj digitalizacije i IT sektora.

On je istakao da u Čačku već nekoliko godina funkcioniše start up centar i Naučno tehnološki park koji je popunjen sa 95 odsto kapaciteta.

Petković je najavio da će se Naučno tehnološki park u Čačku uskoro proširiti sa novom halom i da će dobti i novu trafo stanicu, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 5,4 miliona dinara.

„Elektronska uprava u Čačku sjajno funkcioniše zahvaljujući platformi koju je postavila Kancelarija za eUpravu Vlade Srbije. I kao primer toga je da su vrtići u Čačku za ovogodišnji upis dece 85 odsto zahteva obradili elektronski“, rekao je Petković.

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“ pokrenut je krajem avgusta na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Karavan se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, Ministarstva za rad i Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ koji zajedno realizuju USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Karavan je do sada posetio Beograd, Prijepolje, Vršac, Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo i Čačak, a u naredna dva meseca posetiće još osam gradova – Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.