U trendu

KC Niš: Pacijent nije ugrožen, Ministarstvo: Kazne za odgovorne

Inspekcija Ministarstva zdravlja i nadležni iz niškog Kliničkog centra anagžovani su danas na vanrednim kontrolama u Klinici za gastroenterologiju, na kojoj je jedan pacijent primio krv neodgovrajuće krvne grupe.

Iz Ministarstva zdravlja zahtevaju da se kazne svi koji su napravili propust u pružanju terapije pacijenta i dodaju da će lekar i medicinski tehničari biti discipliniski sankcionisani.

„O merama sankcija odlučiće Inspekcija Ministarstva zdravlja, jer ovako nešto više ne sme da se ponovi“, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Iz niškog Kliničkog centra navode da pacijent V.V, koji je hospitalizovan na toj klinici za gastroenterologiju tokom lečenja, nijednog trenutka nije bio vitalno ugrožen, nakon što je primio krv neodgovarajuće krvne grupe.

Naime, pojedini mediji su preneli da je V.V. prekjuče na Klinici za gastroenterologiju dobiju pogrešnu transfuziju, zbog cega je u teškom zdravstvenom stanju.

Iz niškog Kliničkog centra, međutim, navode da prema mišljenju pneumofiziologa nije moguće da pacijent razvije bronhopneumoniju zbog prisustva plazme druge krvne grupe.

„Nema mesta netačnim i senzacionalnim tekstovima i naslovima u vreme kada Klinički centar i Ministarstvo zdravlja sve čine kako bi se poboljšali uslovi lečenja pacijenata“, navode u saopštenju.

Nadležni navode i da je pacijent primljen na Kliniku 28. jula zbog pogoršanja osnovne bolesti, i ukazuju da se događaj koji se pominje u medijima desio 8. avgusta, a ne pre dva dana.

Pacijent je sedam dana po prijemu transfuzije razvio bronhopneumoniju koja je sanirana, a zbog prirode bolesti pacijent je još uvek na lečenju na Klinici za gastroenterologiju, dodaju iz KC.

Biopsijom jetre 2007. godine je postavljena dijagnoza fibroze jetre i V.V. je u međuvremenu dva puta lečen na VMA, dodaje se u saopštenju.

Iz KC ukazuju da Zavod za transfuziju krvi nije organizaciona jedinica Kliničkog centra, a direktor te ustanove Zoran Radovanović naložio je unutrašnji stručni nadzor i naredio svim direktorima klinika da striktno vode računa o prijemu i korišćenju materijala preuzetih iz drugih ustanova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.