U trendu

Ko je odgovoran za požare u „kartonki“ na Ada Huji?

Požar, drugi u mesec dana, u fabrici „Fabrici kartona Beograd“ na Ada Huji ponovo je otvorio pitanje ko je i na koji način nadležan za procenu da li neko preduzeće, pogon, fabrika…ispunjava sve potrebne uslove protivpožarne zaštite, odnosno uslove za bezbedan rad.

To pitanja je Tanjug uputio u dva ministarstva – za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i za unutrašnje poslove, koja bi po prirodi stvari trebalo da budu nadležna za tu tematiku.

Odgovorilo je Ministarstvo za rad, koje je, u pisanom odgovoru navelo da je nadležna Uprava za bezbednost i zdravlje na radu izašla na lice mesta kako bi utvrdila da li je bilo propusta, dok je, dodaju, Sektor za vanredne situacije MUP Srbije nadležan za kontrolu uslova po pitanju zaštite od požara.

MUP je to posredno i potvrdio odlukom Sektora za vanredne situacije da, kako je navedeno u saopštenju, zatvori fabriku na Adi Huji.

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je zbog učestalih požara u „Fabrici kartona Beograd“ doneta odluka da se ona privremeno zatvori, odnosno „izrečena je mera zabrane rada fabrike, da bi se nesmetano sprovela istraga i utvrdili eventualni propusti u njenom radu“.

Marić je naveo, kad je reč o uzrocima današnjeg požara, da „postoje indicije da je današnji požar možda i podmetnut“, te da je, imajući to u vidu donesena „odluka da se omogući nesmetana istraga, kojom će rukovoditi nadležno tužilaštvo“.

U Zakonu o zaštiti od požara se navodi da MUP u okviru svog delokruga obavlja poslove značajne za sprovodenje zaštite od požara…

To su planiranje, organizovanje i sprovođenje mera zaštite od požara, preventivne mere za sprečavanje izbijanja požara i ublažavanja posledica požara, nadzor nad primenom odredaba zakona i propisa donesenih na osnovu njega, planova zaštite od požara i drugih akata koji se odnose na zaštitu od požara i drugo.

Izmenama i dopunama zakona iz 2015. godine, pored saglasnosti na inicijalno donet Plan zaštite od požara, MUP daje saglasnost i na svaku izmenu i dopunu Plana zaštite od požara.

Predviđena je obaveza isticanja na vidljivom mestu Plana evakuacije i uputstva za postupanje u slučaju požara, osnovna obuka iz oblasti zaštite od požara je obavezna za sve zaposlene, a proveru znanja zaposlenih u ovoj oblasti poslodavac je dužan da organizuje jednom u tri godine.

Takođe, bliže je uređena i obaveza ugradnje i održavanja stabilnih sistema za dojavu požara, održavanje i kontrolisanje instalacija i uređaja. Ispravnost ovih uređaja mora se kontrolisati na svakih šest meseci od strane ovlašćenog pravnog lica.

Predviđena je i novčana kazna u iznosu od 300.000 do milion dinara za pravno lice koje ne donese izmene i dopune Plana zaštite od požara, ne usvoji Pravila zaštite od požara ili ne istakne Plan evakuacije na vidljivom mestu.

Po svemu sudeći, u slučaju „kartonke“ na Adi Huji bilo je i propusta te vrste, za šta je, prema zakonu, odgovoran menadžment. Vlasnik fabrike je „of šor“ kompanija Kappa Star grupa, a direktor grupe Nebojša Šaranović.

Šta je preduzeto u međuvremenu, od izbijanja prvog požara u toj fabrici, pre dvadesetak dana, kada je prilikom gašenja povređeno više ljudi, dok su vatrogasac i jedan zaposleni preminuli od posledica povreda – zasad nije poznato.

Prema nezvaničnim infromacijama, gradonačelnik Siniša Mali dao je danas nalog da ekološka inspekcija i dežurna inspekcija po hitnom postupku takođe izađu na teren i da utvrde činjenično stanje na Adi Huji.

Gradonačelnik je taj nalog izdao s obzirom na to da je u prethodnih 60 dana u toj fabrici izbilo čak četiri požara, mada, kako kažu u gradskoj upravi, slučaj požara u „kartonki“ nije u njihovoj nadležnosti.

„Fabrika hartije Beograd“ je, inače, najstarija fabrika papira u Srbiji, osnovana 1921. godine.

U sastavu Kappa star grupe je od novembra 2008. godine, nakon čega se, kako je navedeno na sajtu fabrike, „pristupilo kapitalnoj rekonstrukciji proizvodnih kapaciteta“, s obzirom da u prethodnom dužem vremenskom periodu fabrika nije radila.

Po pitanju ispunjavanja standarda bezbednosti na radu i zaštite od požara nije ništa navedeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar