U trendu

Koalicija za slobodu medija: Presuda KRIK-u je presuda slobodi izražavanja novinara

 Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da je prvostepenom presudom protiv portala KRIK zbog teksta u kome je objavio da je protiv redakcije podneto više „slap“ tužbi, uključujući i onu policijske Jedinice za zaštitu svedoka, ugrožena sloboda izražavanja novinara.

Koalicija je u saopštenju, koje je prosledila Slavko Ćuruvija Fondacija, izrazila zabrinutost zbog te presude i ocenila da se njom ograničava izveštavanje sa procesa koji se vodi protiv KRIK-a.


Koalicija smatra da se ovakvom presudom država meša u slobodu izražavanja i vrši pritisak da mediji ne smeju da objave da se protiv njih vode postupci“, dodaje se u saopštenju.

Tom presudom bi mogao biti povređen i interes javnosti, ocenjuje koalicija i dodaje da bi, u slučaju da presuda postane pravosnažna, javnost bila uskraćena za informaciju pošto je KRIK-u prvostepenom presudom naloženo da ukloni tekst.

U spornom tekstu KRIK je naveo svoj stav da se protiv njega vodi desetak tužbi, koje su „slap“ prirode, odnosno tužbe koje se podnose kako bi se na različite načine izvršio pritisak na medije.

Sudija je smatrao da se radi o „slap“ tužbi navodeći u presudi da je Ustavom predviđeno da „svako ima pravo na sudsku zaštitu“, stoji u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar