U trendu

Krivične prijave zbog sumnje da su oštetili EPS

BEOGRAD – Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, policija je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg odgovornog lica u JP „EPS Snabdevanje“, zbog sumnje da su „EPS“ oštetili za 136.7 miliona dinara.
U saopštenju MUP-a se precizira da se osumnjičeni terete da su od septembra 2015. do novembra 2016. godine, suprotno odlukama Izvršnog odbora „EPS-a“, u periodu pada cena električne energije na tržištu svesno uvećavali parametre za obračun krajnje cene struje na osnovu čega su stvarali nekonkurentne cene.
Zbog uvećavanja parametara i nekonkurentnih cena, kako se sumnja, „EPS“ je izgubio 65 postupaka javnih nabavki u korist konkurencije.
Osumnjičeni se terete da su na taj način za više privrednih društava pribavili protivpravnu korist od 149.219.597 dinara, dok su JP „EPS“ oštetili za 136.701.469 dinara.
Na teret im se stavlja krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ove krivične prijave su podnete u okviru velike akvcije MUP-a, sprovdene u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, a u cilju suzbijanja finansijskog kriminala.

U više odvojenih akcija, uhapšeno je pet osoba, dok su protiv još 48 osoba podnete krivične prijave u redovnom postupku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.