U trendu

Ministarstvo odbrane Srbije kritkovalo 'pokušaje politizacije' smrti vodnika na Pešteru

Ministarstvo odbrane Srbije je danas saopštilo da su povodom nedavne smrti starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića „potpuno neprimereni“ pokušaji politizacije od strane pojedinih političara kojima se danas „pridružio“ predsednik Vojnog sindikata Novica Antić.

Ministarstvo je navelo da „nije saopštavalo uzrok smrti Stojkovića“, već da je, kako je ukazano u saopštenju, „njegovo utvrdjivanje prepustili nadležnim institucijama koje će o tome i obavestiti javnost“.

U saopštenju je navedeno da je „o dogadjaju odmah obavešteno nadležno Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru“.

Dodaje se da je odmah posle tog dogadjaja ministar odbrane Nebojša Stefanović naložio Inspektoratu odbrane vandredni inspekcijski nadzor, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović formiranje komisije za utvrdjivanje eventualne odgovornosti vojne organizacije.

„Ukoliko se utvrde bilo kakvi propusti, svi odgovorni će biti najoštrije sankcionisani, a sve spekulacije do utvrdjivanja uzroka smrti Stojkovića u najmanju ruku su neprimerene i namenjene jeftinom skupljanju političkih poena, u kojem nema ni trunke pijeteta prema pokojniku i njegovoj porodici, a vojničke časti na koju se pojedini pozivaju tek ni u tragovima“, navelo je Ministarstvo.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić izjavio je ranije danas da bi zbog pogibije Stojkovića, Stefanović trebalo da iz moralnih razloga podnese ostavku na funkciju ministra odbrane, a na odgovornost bi trebalo da budu pozvani svi generali koji su komandovali vežbom na Pešteri.

Antić je agenciji Beta kazao da je Stojković poginuo na vojnoj vežbi na Pešteri jer se ugušio u vojnom vozilu od gasa kada se aktivirao protivpožarni sistem, dok je Ministarstvo odbrane ranije saopštilo da je vodnik umro jer mu je „naglo pozlilo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar