U trendu

Ministarstvo: U rudniku Soko poginulu osam rudara, ispituje se uzrok nesreće

U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja „Soko“ kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povredjeno, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (43), N.T. (37), R.G. (47), P.P. (31), B. Č. (56), B. Z. (55), B.Ž. (59) i B.S. (34).

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povredjenima se pruža medicinska pomoć.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

„U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije“, rekla je Mihajlović.

Direktor JP PEU Resavica, Saša Spasić rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika „Soko“ dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

„Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu“, rekao je Spasić.

Direktor rudnika „Soko“ Drago Milinković rekao je da je taj rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

„Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo“, kazao je Milinković.

Direktor „Aleksinačkih rudnika“ Nemanja Denić rekao je da njihovi radnici izvode radove u rudniku „Soko“ i deo su tog kolektiva.

„Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti“, rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Direktor Doma zdravlja Aleksinac: Osmoro poginulo u rudniku ‘Soko’ kod Sokobanje, oko 20 povredjeno

„Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac“, kazao je Živadinović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Direktor UKC Niš: Zbrinuto dvoje rudara, najava dolaska grupe od 20 do 30 povredjenih

„Imamo najavu dolaska jedne veće gupe“, kazao je Perišić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar