U trendu

Miroslavu Miškoviću pet godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Istom odlukom Mišković je danas oslobođen od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Na ovu presudu i Mišković i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Maja Ilić rekla je da je sudsko veće odluku donelo jednoglasno.

Vlasnik Delte nije prisustvovao izricanju presude, na šta i nije obavezan.

Sudija Maja Ilić rekla je u obrazloženju presude da je nesumnjivio utvrđeno da je Miroslav Mišković pomagao sinu u donošenju strateških odluka.

„Nema dileme da je Miroslav Miškovicg pomagao Marku. On mu je rekao da kupi akcije po jednoj, a proda po drugoj ceni“, navela je sudija.

Prema njenim rečima, Marko Mišković je pokušao da minimizira svoju ulogu, a iza njegovih poteza stoji Miroslav Mišković. On je donosio strateške odluke kada je u pitanju Mera investment fond (Markovo preduzeće).

Sudija je ukazala da je odluku o prodaji 41 odsto akcija vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću doneo Miroslav Mišković, kako je sam rekao, za „tri sekunde“.

Marko Mišković je 25. februara osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće „Merainvest“ plati porez od oko 320,3 miliona dinara, ali je kao i otac oslobođen od optužbi za izvlačenje para iz putarskih preduzeća.

Miroslavu Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

Miškovići su bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Miškoviću produžena mera oduzimanja pasoša još tri meseca

– Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je za još tri meseca vlasniku Detla holdinga Miroslavu Miškoviću produžio meru zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje pasoša, jer smatra da i dalje psotoji potreba da mu se u određenoj meri i fizički ograniči sloboda kretanja, rečeno je danas.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić je precizirala da je sud rešenjem od 16. juna potvrdio prvostepenu odluku kojom je Miškoviću produžena ta mera.

Apelacioni sud je zaključio da mera zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje putne isprave, kao jedna od najblažih procesnih mera uz ranije određeno jemstvo predstavlja dovoljnu, ali i nužnu garanciju za obezbeđenje prisustva okrivljenog tokom ovog krivičnog postupka, dodala je Piljić.

U obrazloženju odluke sud je naveo da su pomenute „procesne mere još uvek kumulativno (zajedno i jemstvo i zabrana kretanja uz oduzimanje pasoša) neopohodne, jer i dalje postoji potreba da se okrivljenom u određenoj meri i fizički ograniči sloboda kretanja, pošto okolnosti koje ukazuju da bi mogao pobeći, sakriti se i otići u inostranstvo, odnosno u nepoznato mesto nisu izgubile na značaju“.

S druge strane, kako podseća Apelacioni sud, procesne mere koje su se primenjivale na Miškovića su tokom krivičnog postupka sukcesivno ublažavane.

„Trenutno se u odnosu na njega primenjuje najblaža procesna mera koja mu slobodu kretanja ne ograničava prekomerno, posebno kada se ima u vidu da mu nije ograničeno pravo da od suda traži dozvolu za put u inostranstvo u vezi sa poslom sa kojim se bavi“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.