U trendu

Mojoviću devet godina zatvora zbog zloupotreba na VMA

Specijali sud u Beogradu osudio je danas na devet godina zatvora penzionisanog kapetana prve klase Gorana Mojovića zbog optužbi da je organizovao grupu koja je mahinacijama na Vojno medicinskoj akademiji zloupotrebama položaja i mahinacijama u Vojsci Srbije oštetila državni budžet za više desetina miliona dinara.

Ostali pripadnici grupe, kojih je ukupno 31 na optužnici, osuđeni su na kazne zatvora od dve godine, ili uslovne osude, a nekoliko njih je oslobođeno optužbi.

Ovo je prvostepena presuda, tako da odbrana kao i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti optužene da su falsifikovanjem medicinske dokumentacije ostvarivali pravo na invalidsku zastitu, naknadu štete za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji bivše SFRJ, ali u u postupcima rešavanja stambenog pitanja pripadnika nekadašnje JNA.

Kao pripadnici te grupe optuženi su lekari sa VMA, zaposleni u Odeljenju za stambene poslove i Odeljenju u Direkciji za imovinsko-pravne poslove Ministarstva odbrane, kao i bivši službenici u Vojsci Republike Srpske Krajine i Vojsci Republike Srpske.

Mojović je 2000. godine penzionisan po osnovu trajne nesposobnosti za vojnu službu, a protiv njega i ostalih optuženih pokrenuta je finansijska istraga zbog sumnje da je novcem od krivičnog dela kupio više stanova u Beogradu koji se vode na njega, ili članove njegove bliže familije, što je on na suđenju negirao.

Prema optužnici, neki optuženi su novac dobijali na sudu, tražeći naknade pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu, dok su drugi do sredstava dolazili tražeći naknade od Gradskog sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu.

Po istim osnovama, dodeljen je i veći broj stanova, koji su kasnije otkupljivani i prodavani, a novac su delili međusobno.

Za ovakve zloupotrebe korišćeni su lažni medicinski nalazi i falsifikovana dokumentacija.

Sumnja se da su pripadnici ove kriminalne grupe kontaktirali sa vojnicima nekadašnje JNA i VRSK, koji su učestvovali u ratu i koji su podnosili zahteve za dobijanje statusa ratnih vojnih invalida.

Za njih su sačinjavana, kako se navodi, lažna uverenja o bolesti. Onima koji su tražili odštetu pred sudom u proseku je dodeljivano 1,5 miliona dinara.

Prema onome što navodi tužilaštvo, oni optuženi koji su radili u Direkciji za imovinsko-pravne poslove Minostarstva odbrane nisu osporavali tužbene zahteve, a nisu izjavljivali ni pravne lekove protiv sudskih odluka koje su donete na štetu Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar