U trendu

Naser Keljmendi osuđen na zatvorsku kaznu

Osnovni sud u Prištini izrekao je danas osuđujiću presudu na šest godina zatvora Naseru Keljmendiju zbog neovlaštćenog posedovanja narkotika i istovremeno je oslobođen optužnice za organizovani kriminal i za organizovanje ubistva Ramiza Delalića 2007.

Keljmendi je proglašen krivim sa obrazloženjem da je stavio u promet 25 kilograma narkotičke supstance, beli heroin, sa osobom K2.

Vreme provedeno u zatvoru ulazi u izrečenu kaznu.

Suđenje Keljmendiju počelo je od 2015. godine, a od juna 2017. on se brani sa slobode.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje „državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju“.

Inače, Keljmendi je pre hapšenja označen kao vođa kriminalne organizacije i jednog od najjačih balkanskih narko kartela, osoba sa crne liste SAD i poternice Interpola, optuženik za organizovani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu, te posedovanje i trgovinu drogom.

Keljmendi je negirao krivicu za sve što mu je stavljano na teret.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umešana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje.

Isto stoji i u Izveštajnom projektu o organizovanom kriminalu i korupciji.

Naser se 2011. hvalio potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav proces u BiH. Zvanična istraga pokrenuta je u septembru 2012. kada je sprovedena akcija “Lutka”, tada bez glavne mete.

Naser Keljmendi je tada pobegao je Crnu Goru, a uhapšen je u Prištini 2013. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar