U trendu

„Natrontani do grla“ prošli granicu ali ne i carinike, evo i zašto!

Na graničnom prelazu Horgoš 2 carinici su zaplenili više od 30.000 poštanskih maraka iz različitih perioda a pretpostavlja se da je reč o vrednoj filatelističkoj kolekciji, saopštila je Uprava carina.

Prekršaj je otkriven juče na ulazu u zemlju, kada je na red za kontrolu stigao automobil „ford fokus“ mađarskih registarskih oznaka. Njime je iz Mađarske u Srbiju putovao sredovečni bračni par sa dvojnim državljanstvom, srpskim i mađarskim.

Na pitanje da li imaju nešto da prijave za kontrolu, rekli su da putuju sa izložbe u Mađarskoj i da imaju samo lične stvari. Pošto su bili neuobičajeno toplo obučeni, carinik ih je izdvojio za detaljan pregled.

Najpre je u torbama sa ličnim prtljagom pronađeno nekoliko kutija sa filatelističkim kolekcijama, a onda je tokom dalje kontrole u različitim fabričkim šupljinama vozila pronađena velika količina albuma i kutija sa poštanskim marakama iz raznih perioda, navodi Uprava carina.

One su bile sakrivene u fabričkim šupljinama tapacirunga prtljažnika i poda, u šupljinama prednjih i zadnjih sedišta, ali i u džepovima oboje putnika.

Zanimljivo je da se među kolekcijama nalaze specijalne serije iz perioda nacističke Nemačke, Austrougraske, ŠSR-a, Južne Koreje, Kine, kao i jubilarne serije maraka štampanih za olimpijade u Moskvi, Seulu i Londonu, dodaje se u saopštenju.

Tokom detaljnog pregleda je ustanovljeno da je iz prostora instrument table povađena kompletna instalacija, kako bi se u njemu napravio „bunker“ za krijumčarenje robe, zbog čega su se putnici vozili obučeni kao za skijanje, jer u kolima nije bilo grejanja, što je carinku odmah palo u oči.

„Pored filatelističkih kolekcija privremeno je zadržan i automobil, upravo zbog prepravki radi krijumčarenja robe koje su rađene na njemu, a prema našim saznanjima protiv putnika će biti pokrenut i krivični postupak“, navodi Uprava carina.

Vrednost kolekcije biće utvrđena stručnom ekspertizom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar