U trendu

Nestao Andrija Drašković

Andrija Drašković, kontroverzni beogradski biznismen, koga belgijske vlasti sumnjiče za ubistvo Envera Hadrija 1990. godine u Briselu, nestao je iz splitskog hotela u kojem je bio smešten nakon što mu je određeno jemstvo tokom postupka ekstradicije Belgiji. Hrvatska policija je tragala za njim ali ga nije pronašla.

– Pozvali smo Draškovića telefonom u apartman u kojem je bio smešten i nije se javio. Pošto je bio u obavezi da se odazove svakom pozivu suda, jemstvo mu je automatski ukinuto, naveo je Damir Romac, sudija Županijskog suda u Splitu.

On je rekao i da se celokupan iznos od 100.000 evra već nalazi na računu Županijskog suda. Drašković je, prema rečima sudije Romca, trebalo danas da bude isporučen Belgiji.

Podsetimo, Drašković je uhapšen 24. juna na splitskom aerodromu, po poternici belgijskog Interpola. Nedelju dana kasnije, nakon što je položio jemstvo u iznosu od 100.000 evra, pušten je iz pritvora. Pasoš mu je oduzet, i sud mu je zabranio da napušta Split, ali mu je bilo dozvoljeno da izlazi iz hotela. Drašković je proteklih 10 dana proveo čekajući da ga sud obavesti o dolasku pripadnika belgijske policije koji bi trebalo da ga sprovedu u Brisel.

Belgijske vlasti traže ga zbog ubistva albanskog emigranta Envera Hadrija, predsednika Pokreta za ljudska prava, koji je likvidiran krajem februara 1990. godine u centru Brisela. Odmah posle hapšenja, Drašković je izjavio da nije umešan u taj zločin i da se ne protivi izručenju Belgiji.

Veljko Delibašić, Draškovićev branilac nije znao da nam kaže gde je njegov klijent i zašto se nije odazvao sudskom pozivu.

– Na odmoru sam i nisam upoznat sa Draškovićevim nestankom – kazao je Delibašić, koji bi trebalo da bude uključen u advokatski tim tokom postupka pred belgijskim pravosuđem.

Drašković je krajem 2013. godine izašao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gde je služio kaznu za ubistvo Zvonka Plećića u beogradskom restoranu „Knez 2000”. Bio je osuđen na devet godina zatvora, ali kazna mu je smanjena za dve godine i tri meseca. On je 2007. godine uhapšen je u Frankfurtu i prebačen u Italiju zbog antimafijaške istrage oko šverca cigareta i droge.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar