U trendu

NIN: Vrhovni kasacioni sud ukinuo presudu Darku Šariću za šverc narkotika

Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc skoro šest tona kokaina i vratio Apelacionom sudu da ponovo odluči o osudjujućoj prvostepenoj presudi Specijalnog suda, nezvanično saznaje NIN.

Ovo je ujedno i jedna od prvih važnih odluka Vrhovnog kasacionog suda, od kako je za novu predsednicu, kao jedini kandidat izabrana Jasmina Vasović, ističe NIN.

Srbija je, kako podseća NIN, i pre ove odluke bila poslednja zemlja u kojoj pripadnici Šarićeve grupe nisu bili pravosnažno osuđeni, nakon akcije „Balkanski ratnik“ u oktobru 2009.

Neki Šarićevi saradnici odavno su pravosnažno osudjeni u Italiji, Urugvaju i Sloveniji.

U Srbiji je devet pripadnika ove grupe na početku istrage potpisalo sporazum o priznanju krivice i neki od njih su odslužili kazne, a Šarića i druge članove njegovog klana čeka novo sudjenje.

Apelacioni sud potvrdio je u novembru prošle godine presudu kojom je Darko Šarić osudjen na 15 godina zatvora, kao organizator grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šarić je u julu prošle godine godine, u odvojenom postupku pred Specijalnim sudom, prvostepeno osudjen i na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je „oprala“ više od 20 miliona evra, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.