Niš: Oštetili Grad za više od 1,8 miliona dinara malverzacijama pri organizaciji festivala

Pripadnici niškog Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a Srbije u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su malverzacijama prilikom organizovanja festivala „Naisus fest 2018“ oštetili Grad Niš za više od 1,8 miliona dinara, saopšteno je danas.

Uhapšeni su član Komisije za izbor projekata za mlade i koordinator kancelarije za mlade Grada Niša S.Ž. (30), odgovorna lica Udruženja „Naisus Saund“ D.Z. (34) i D.S. (27), odgovorno lice preduzeća „PS reklame“ P.S. (59) i odgovorno lice firme „Ti…amo“ V.V (52).

S. Ž. je osumnjičen da je, koristeći svoj službeni položaj i ovlašćenje, po prethodnom dogovoru sa D.S. i D.Z., za organizatora festivala „Naisus fest 2018“, čiji je suinvestitor Grad Niš, predložio predstavnika Udruženja „Naisus saund“, iako je, kako se sumnja, znao da se njihova ponuda zasniva na lažnim fakturama i neistinito prikazanim troškovima.

„Na predlog S.Ž., Komisija za izbor projekata za mlade donela je odluku da Udruženje ‘Naisus saund’ izabere za organizatora festivala na osnovu čega je, po završetku festivala, Udruženju iz budžeta Grada Niša isplaćeno 1.852.830 dinara“, stoji u saopštenju MUP-a.

Navodi se i da su osumnjičeni po prethodnom dogovoru, kada je novac legao na račun Udruženja „Naisus saund“, po osnovu lažnih faktura sa neistinito prikazanim troškovima, preneli 410.000 dinara na račun preduzeća „PS reklame“, a na račun firme „Ti..amo“ 154.600 dinara.

„Sumnja se da su potom novac podigli sa računa ovih preduzeća i medjusobno ga podelili, dok su ostatak novca sa računa Udruženja ‘Naisus saund’ u iznosu od 1,2 miliona dinara preneli na privredne subjekte ‘Chameleon’ iz Rume, dok su na preduzeće ‘Ekspert plan’ iz Niša preneli 88.230 dinara“, piše u saopštenju.

Uhapšeni su osumnjičeni za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i pranja novca u saizvršilaštvu i odredjeno im je zadržavanje do 48 časova posle čega će uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.