U trendu

Nova.rs: Godišnjica rušenja u Savamali, počinioci još nisu identifikovani a kamoli …

Slučaj bespravnog rušenja nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala, ni posle pune četiri godine nije zvanično rasvetljen, piše portal Nova.rs.

Više osoba, koje su u noći izmedju 24. i 25. aprila 2016, maskirane fantomaka, bagerima sravnile sa zemljom sve što se nalazilo na putu izgradnje projekta „Beograd na vodi“, još nisu identifikovane a kamoli privedene pravdi, navodi portal.

Portal Nova.rs ocenjuje da „slučaj da grupa maskiranih fantoma na bagerima, u sred noći počne da ruši objekte u centru grada, u kojima su mahom bile smeštene privatne firme i zanatske radnje, do danas je ostao nezabeležen u istoriji prestonice“.

Dodaje se da su „gradjani pred čijim se očima odvijao ovaj divljački i nasilnički čin, uzalud pokušavali da u pomoć pozovu policiju, ali se na njihove vapaje niko nije odazivao“.

„Fantomi su za nekoliko minuta sve sravnili sa zemljom, a sve u cilju kako bi na tom mestu napravili parking za firmu „Beograd na vodi“. Ni dan danas se ne zna ko su bili misteriozni fantomi na bagerima, ili „kompletni idioti“, kako ih je tada nazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je zgroženoj i uznemiranoj javnosti obećavao da će u potpunisti rasvetliti ovaj slučaj“, piše portal.

Kako se navodi u tekstu, Nova.rs „uprkos pritiscima javnosti, ali i brojnim gradjanskim protestima koji su održavani u prestonici, Više tužilaštvo je posle godinu dana bilo primorano da saopšti da zbog ‘dokaza’ koje je prikupio i dostavio MUP, istraga u slučaju ‘Savamala’ neće biti pokrenuta“.

Da li je ovom odlukom tužilaštva zauvek stavljena tačka na ovaj slučaj, odnosno da li će istina zauvek ostati zataškana, portal Nova.rs pokušao je da sazna i u razgovoru sa poznatim pravnicima.

Advokat Vladimir Gajić u razgovoru za ovaj portal rekao da je dogadjaj u Hercegovačkoj „posledica kriminala aktuelnog režima u Srbiji, te da, shodno tome, nije ni bilo očekivano da će nekih pomaka u istrazi ovog slučaja doći“.

„Dogadjaj u Hercegovačkoj je posledica kriminala samog vrha ove vlasti. Istraga zbog rušenja se ne vodi, niti će se ikada voditi iz jednog prostog razloga. Mislim da je krajnje naivno očekivati da će vlast voditi istragu sama protiv sebe“, izjavio je Gajić.

Nasilno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u naselju Savamala osudile su mnogobrojne medjunarodne nevladine organizacije, kao i Evropska unija, a izveštaj republičkog ombudsmana pokazao je propuste u radu policije.

Rušenje objekata u Savamali dogodilo se u izbornoj noći 24. aprila 2016, dok je Srpska napredna stranka proslavljala ubedljivu pobedu na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.