Obeleženo 13 godina od tragedije u kafiću Laundž u Novom Sadu

U centru Novog Sada, kod spomen-ploče u Zmaj Jovinoj 8, danas je obeleženo 13 godina od smrti osmoro mladih, koji su poginuli u požaru u kafiću „Laundž”.

Vence su položili članovi porodica i prijatelji poginulih, kao i predstavnici Grada Novog Sada.

U požaru koji se dogodio 17. februara 2008. godine poginuli su brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23).

Iz kafića u plamenu, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić tako što su iskočili kroz prozor.

Prvooptuženi Miloš Malešev iz Novog Sada bio je osudjen na zatvorsku kaznu od 12 godina, koja mu je, na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine, smanjena na devet godina zatvora.

Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srdjan Bovan osudjeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja na zatvorsku kaznu od dve godine bio osudjen Bojan Kulačanin.

Požar je izbio jer je Malešev, koji je bio u društvu Kulačanina, nakon što ga je kelnerica zamolila da napusti lokal zbog neprimerenog ponašanja, zapalio jamboliju na stepeništu, a vatra se zbog lako zapaljivog materijala brzo proširila.

Kako su mediji ranije navodili, iako je kafić poslovao bez potrebnih dozvola, i iako je uočen niz bezbednosnih propusta, nijedan državni organ zadužen za nadzor nije odgovarao zbog tragedije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.