U trendu

Odbrana Babićevog vozača uložila vanredni pravni lek na presudu Apelacionog suda

Odbrana Dejana Stanojevića, vozača bivšeg direktora „Koridora Srbije“, podnela je vanredni pravni lek na pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Nišu kojom je on osudjen na četiri i po godine zatvora zbog izazivanja saobraćajnog udesa na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara 2019. godine.

U tom udesu je poginula Stanika Gligorijević (52), a teže i lakše je povredjeno pet osoba, medju kojima direktor javnog preduzeća „Koridori Srbije“ i funkcioner Srpske napredne stranke Zoran Babić.

Stanojevićev advokat Slavoljub Milošević kazao je danas novinarima da je Vrhovnom kasacionom sudu podneo vanredni pravni lek na pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Nišu jer njegov branjenik i on smatraju da je ovaj sud „prekoračio ovlašćenja“ prilikom preinačenja prvostepene odluke kojim je izrekao strožu kaznu.

„Pravosnažnom presudom nije ostvarena pravednost i srazmernost izmedju učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije koja je izrečena”, rekao je Milošević.

Apelacioni sud usvojio je žalbu niškog Osnovnog javnog tužilaštva i Stanojeviću za osam meseci uvećao zatvorsku kaznu koja mu je izrečena prvostepenom presudom Osnovnog suda.

Vanredni pravni lek ne odlaže izvršenje sudske odluke, tako da će Stanojević biti upućen na izdržavanje kazne.

Po navodima optužnice, Stanojević je, krećući se službenom „škodom superb“ iz pravca Niša ka Leskovcu 31. januara 2019. godine brzinom od 93 kilometra na čas udario u automobil koji je bio u „kanalu“ na naplatnoj rampi Doljevac, usled čega se taj automobil odbio i udario u drugi koji je napuštao rampu.

Stanika Gligorijević nalazila se na zadnjem sedištu automobila koji je bio u „kanalu“ i usled zadobijenih povreda umrla je na licu mesta, a u udesu je teško povredjena njena sestra, dok je zet lakše povredjen.

Na sudjenju su prikazana četiri snimka nadzornih kamera sa naplatne rampe, ali ni jedan ne prikazuje šta se na naplatnoj rampi dogadjalo neposredno nakon udesa i momenat kada vozač „škode superb“ izlazi iz automobila.

Sestra nastradale Stanike Gligorijević tokom sudjenja je isticala da se za volanom automobila koji je izazvao nesreću nije nalazio okrivljeni Stanojević, već direktor Koridora Srbije Zoran Babić.

Ona je kazala da pravda neće biti zadovoljena sve dok na sudu ne budu prikazana dva minuta snimka sa naplatne rampe, koja bi, kako je kazala, pokazala ko se nalazio za volanom „škode superb“.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je tokom sudskog procesa izdalo saopštenje u kojem se navodi da „nisu pronadjena nikakva oštećenja podataka, da su svi video-snimci konzistentni, da nema nedostajućih snimaka i da su prekidi u snimanju rekordera nastali jer je uključena opcija detektora pokreta“.

To što na video snimku nedostaju dva minuta objašnjeno je time da tada „nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da predje prag potreban da bi inicirao video-zapis“.

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Sergej Trifunović kazao je da je, prema saznanjima koje ima, posle nesreće „šest ili sedam ljudi vadilo Babića sa mesta vozača i prebacivalo ga na zadnje sedište“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je negirao takve tvrdnje, navodeći da je video snimak sa naplatne rampe, koji je „užasan“, ali bez preciziranja o kojem snimku je reč, i po kojem osnovu je ostvario uvid.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar