U trendu

Zakintos: Optuženi Srbi u pritvoru do suđenja, preti im doživotni zatvor!

Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica srpskih državljana od devetorice saslušanih zbog premlaćivanja do smrti 22-godišnjeg Afroamerikanca Barakija Hendersona u petak na ostrvu Zakintosu, a najavljena optužnica protiv njih odnosi se na ubistvo s predumišljajem, prenose danas grčki lokalni mediji.

Očekuje se ista odluka, o pritvaranju do sudjenja, i ostale četvorice osumnjičenih koji danas izlaze pred istražnog sudiju.

Najavljena optužnica protiv petorice  je najteža: ubistvo s predumišljajem jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo, prenose grčki lokalni mediji.

Petorica će tako narednih dana biti sprovedena u zatvor gde će sačekati sudjenje.

Juče su iskaze istražnom sudiji dali jedan 34-godišnji Grk, jedan 32-godišnji britanski državljanin za koga se tvrdi da je srpskog porekla, i trojica državljana Srbije – dvojica 18-godišnjaka i jedan 21-godišnjak.

Po njihovim advokatima, prenose grčki mediji, najteža optužba koja se priprema protiv njih donela bi kaznu doživotnog zatvora.

Advokat dvojice 18-godišnjaka iz Srbije, Lefteris Janatos, ocenio je tu optužbu kao „najtežu, ali očekivanu“, mada „ima potpuno poverenje da će grčki sud optužnicu (protiv njih) preinačiti od ubistva s predumišljajem u nanošenje smrtonosnih povreda, i da će sudjenje biti pravedno“.

Ta druga optužba – za nanošenje smrtonosnih povreda, obično u Grčkoj donosi zatvorsku kaznu uz prevremeno puštanje na slobodu posle četiri do pet godina zatvora, dok većina osudjenih za ubistvo s predumišljajem, doživotno ostaje u zatvoru.

Lokalni mediji prenose i da je ambasador Srbije Dušan Spasojević posetio ostrvo i grupni napad na Afroamerikanca objasnio „nekontrolisanom upotrebom alkohola“, a „ne rasističkim motivima“.

Ambasador je najavio da će uskoro po sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javnog reda Grčke, grupe srpskih policajaca doći da bi pomogli pre svega preventivni rad policije u turističkim mestima Grčke gde je mladih turista iz Srbije mnogo, a incidenti su česti, preneo je sajt „Imera Zakintu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.