U trendu

Osmi dan protesta u Nišu: Ovo je zemlja za nas

Nekoliko hiljada Nišlija učestvovalo je kasno popodne i večeras u protestnoj šetnji i „Protestu protiv diktature“, koji je omi put zaredom organizovan u Nišu.

Kao i prethodnih dana učesnici protesta su se okupili na Trgu kralja Milana, a potom prošetali glavnim gradskim bulevarima do Gradske kuće.

Na čelu kolone i ove večeri nalazili su se mladi sa bubnjevima i velikim transparentom na kome piše „Ovo je zemlja za nas“.

„Nije naš predsednik, pokrao si izbore, gotov je“ samo su neke od parola koje su
učesnici protesta uzvikivali za vreme protestne šetnje, uz stalno zviždanje iz pištaljki i vuvuzela.

Mukla tišina u koloni vladala je i ove večeri kada je kolona prolazila pored Kliničkog centra.

Uz skandiranje „onesvesti se, onesvesti se“, učesnici protesta su u nekoliko navrata sedanjem i čučanjem na kolovoz simulirali padanje u nesvest.

Kao i prethodnih dana u koloni je bilo najviše studenata, ali su šetale i porodice sa malom decom, radnici propalih društvenih firmi, profesori niškog Univerziteta, čak i nekoliko ljudi u invalidskim kolicima.

Jedan od njih, Ivan Novković rekao je za Betu da je najstrašnije od svega što je pre 21 godine učestvovao u protestima protiv tadašnje vlasti u Srbiji, a dočekao je da učestvuje u protestima koje nove generacije organizuju.

Bivši radnik Mašinske industrije Aleksandar Bogosavljević kazao je da svakog dana izlazi na proteste sa mladima jer veruje da su izbori pokradeni.

Ni ove večeri nije bilo obraćanja, ali je jedan od studenata pozvao sve okupljene da na proteste ne dolaze bilo kakva stranačka obeležja, jer kako je istakao protest ne organizuju stranke već mladi.

Za sutra je najavljeno novo okupljanje na Trgu kralja Milana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.