U trendu

Oštetili budžet Srbije za 130 miliona dinara, medju uhapšenima i dva carinika

Odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za borbu protiv korupcije uhapsilo je šefa carinske ispostave, jednog službenika te ispostave i još tri osobe, jer se sumnja da su malverzacijama oštetili budžet Srbije za više od 130 miliona dinara, saopšteno je danas iz MUP-a.

Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni su šef carinske ispostave S.P. (53), carinski službenik M.M. (52), pravnika privrednog društva iz Loznice B.A. (50), kao i odgovorna lica privrednog društva iz Beograda N.D. (45) i D.Dj. (65), a traga se za još dve osobe.

Carinici se terete za zloupotrebu službenog položaja, B.A. za poresku utaju, a N.D. i D.Dj. za zloupotrebu položaja službenog lica.

Osumnjičeni se terete da su, od decembra 2017. do februara 2019, malverzacijama u carinskom postupku oštetili budžet države za više od 130,39 miliona dinara.

U saopštenju se navodi da se sumnja da su odgovorna lica preduzeća iz Loznice, u nameri da u potpunosti izbegnu plaćanje poreza i uvoznih dažbina davali lažne činjenice o svom privrednom društvu i o robi i tako su izbegli obračun i plaćanje uvoznih dažbina za 79 uvoznih deklaracija, a carinski službenici S.P. i M.M. su to omogućili, iako za to nije bilo osnova.

Sumnja se i da su odgovorna lica preduzeća iz Beograda sačinjavali fiktivnu dokumentaciju koja je prilagana uz carinske isprave prilikom izvoza robe i za te svoje nezakonite radnje naplatili više od dva miliona dinara.

Osumnjičenima je odredjeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.