Pao čelnik beogradske policije!

Bivši najbolji policajac uhapšen zbog zataškavanja nasilja
Dejan Jović, zamenik načelnika Trećeg odeljenja PU Beograd, koji je radio na slučajevima povezanim sa Veljkom Belivukom, poriče sve i tvrdi da njegovo hapšenje „ima pozadinu” .

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, po nalogu posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, uhapsili su Dejana Jovića (46), zamenika načelnika Trećeg odeljenja (za krvne i seksualne delikte) PU za grad Beograd, zbog sumnje da je trgovao uticajem. Pored Jovića, priveden je i Bojan Mijović, policijski službenik Policijske stanice Zvezdara koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo je, kako saznajemo, nakon saslušanja, predložilo određivanje pritvora do mesec dana, dok će se po krivičnoj prijavi protiv Mijovića postupati u redovnom postupku.

Kako nezvanično saznajemo, Jović je radio na otkrivanju počinilaca mnogobrojnih ubistava, a među njima je bio i slučaj Vlastimira Miloševića, koji je ubijen u januaru 2017. godine na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu. Takođe, Jović je radio na utvrđivanju odgovornih za upad u klub „Komitet” kada je grupa vandala razlupala ceo lokal.

Oba pomenuta slučaja, direktno ili indirektno, povezana su sa Veljkom Belivukom zvanim Velja Nevolja. U slučaju „ubistva na šinama” Belivuk je bio jedan od okrivljenih, ali je posle sudskog postupka oslobođen odgovornosti. U drugom slučaju, svi okrivljeni za vandalski upad u „Komitet”, kako su preneli mediji, bili su pod Belivukovim „patronatom”.

U saopštenju koji je povodom hapšenja dvojice svojih pripadnika izdao MUP, navodi se da je Jović osumnjičen da je 1. novembra ove godine policijskom službeniku PS Zvezdara rekao da ne preduzima mere iz svoje nadležnosti prema jednom muškarcu, za kojim je bila raspisana potraga zbog krivičnog dela nasilje u porodici.

Jović se tereti i da je u 16 situacija neovlašćeno pristupao podacima građana u sistemu MUP-a i iste saopštavao trećim licima, navode iz MUP-a.

Kako saznajemo, prilikom saslušanja kod nadležnog tužioca, Jović je negirao dela koja mu se krivičnom prijavom stavljaju na teret, navodeći „da postoji određena pozadina”, ali da se o tome ne bi izjašnjavao ovom prilikom.

– U službi sam od 1992. godine, 2003. sam proglašen najboljim policajcem u Srbiji, odlikovan sam ordenom borca, i više puta sam nagrađivan u službi. Čak sam i dva puta ranjavan. Izuzetno me je sramota što sam se našao u ovoj situaciji i jako mi je neprijatno – naveo je na saslušanju Jović.

Osumnjičeni je potom priznao da je zvao Mijovića jer je, kako je rekao, hteo da mu kaže da će njegov prijatelj Siniša doći u vreme kada ga je Mijović pozvao i da će ispričati šta je bilo.

– Kolegu Mijovića ne poznajem. Kada sam ga pozvao, predstavio sam se i rekao mu da postupa po zakonu i zamolio ga da sasluša Sinišinu priču. Siniša je otišao kod njega, ali ne znam ishod tog razgovora. Što se tiče drugog dela krivične prijave, mogu da kažem da svaki dan proveravam lica kroz sistem MUP-a i da ne mogu da se setim svih pojedinačnih slučajeva, ali nikada nisam imao nikakvu korist od toga – izjavio je Jović pred tužiocem.

(Miroslava Derikonjić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.