Podignuta optužnica zbog falsifikovanih potpisa na izborima 2016.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za falsifikovanje 8.684 potpisa za podršku sedam političkih stranaka na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, rečeno je danas Tanjugu u tom tužilaštvu.

Sumnja se da su optuženi hteli da strankama omoguće učešće na izborima za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije, kao i na lokalnim i pokrajinskim izborima, koji su bili zakazani i kasnije održani 24. marta 2016. godine.

Republička izborna komisija je, inače, u aprilu prošle godine, po prijemu lista, utvrdila da još nekoliko manjih stranaka ima falsifikovane potpise, ali je na vreme sprečeno da one učestvuju na republičkim vanrednim parlamentarnim izborima.

Optuženima se na teret se stavlja krivično delo falsifikovanja isprave, a optužnica je prosleđena Prvom osnovnom sudu na razmatranje, kažu u tužilaštvu. Optužnicom su obuhvaćeni predsednik Stranke Rusa Srbije Dragan Cvetković, predsednik Demokratskog pokreta Rumuna Srbije Nataša Tošić, te predsednik Jedinstvene ruske stranke Zoran Marić.

Optužnica je podignuta i protiv Nikole Jelikića, ovlašćenog lica Republikanske stranke Nikole Sandulovića, Elizabete Šajn, ovlašćenog lica Romske partije Srbije, Apolona Savanova iz stranke Bunjevci građani Srbije i Miloša Mihajlovića, nosioca izborne liste „Romska lista Srbije“.

Prema optužnici, Dragan Cvetković i Nataša Tošić su nakon sporazuma o sklapanju koalicije „6. oktobar za sve nas“, organizovali prikupljanje potpisa i overu izjava bez identifikacije osoba na osnovu ličnih dokumenata.

Tako su, kako se navodi u optužnom aktu, sačinili 1.700 falsifikovanih izjava birača, koje su zatim upotrebili 10. aprila prošle godine, kada su ih predali Republičkoj izbornoj komisiji.

Dva dana ranije, kako tvrdi Tužilaštvo, Zoran Marić i Nikola Jelikić su RIK predali 4. 845, odnosno 889 lažnih izjava o podršci strankama koje su zastupali.

Ove izjave bile su overene lažnim pečatom Osnovnog suda u Šapcu.

Elizabeta Šajn i Apolon Savanov terete se da su ispred Koalicione liste „Građani i građanke Srbije“, pribavili 650 izjava birača o podršci izborne liste, koje su sačinjene tako što je falsifikovan potpis sudskog službenika u Osnovnom sudu u Zrenjaninu i koje nisu zavedene kroz knjigu overe ovog suda.

Falsifikovanim pečatom suda u Beogradu, kako se navodi, overeno je 600 lažnih potpisa o podršci „Romskoj listi Srbije“.

Istraga je u Prvom tužilaštvu pokrenuta u aprilu prošle godine na osnovu izveštaja RIK, u kojem je traženo da se proveri verodostojnost nekih podnetih potpisa.

U RIK-u su primetili „čudne pečate“ Osnovnog suda u Šapcu na izbornoj listi Jedinstvene ruske stranke, a kasnije su isti otisci pečata uočeni i na listi republikanske stranke.

Veštačenjem je utvrđeno da su sporni pečati na obe liste odštampani laserskim štampačem.

Daljom istragom otkriveni su i novi falsifikati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.